Data publicării:

Ungaria se opune negocierilor aderării Ucrainei la UE. Care sunt condițiile impuse de Orban

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Reuters: Ungaria pune condiții pentru a fi de acord cu începerea negocierilor aderării Ucrainei la UE.

Ungaria a solicitat miercuri o revizuire a politicii Uniunii Europene față de Ucraina, fiind în dezacord cu Germania, Lituania, Finlanda și Irlanda, care au susținut aducerea rapidă a Kievului mai aproape de bloc și acordarea unui ajutor mai mare în contextul invaziei rusești.

Ungaria ar fi principala piedică în luarea unei decizii de către liderii UE luna viitoare în ceea ce privește începerea negocierilor formale de aderare a Ucrainei odată ce aceasta îndeplinește toate condițiile, și de a aloca 50 de miliarde de euro (54 mld. dolari) pentru Kiev din bugetul blocului până în 2027.

Aceste decizii necesită unanimitatea celor 27 de țări din bloc, care au susținut Ucraina - o fostă republică sovietică care dorește să se integreze în Vest - de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Dar Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, care se mândrește cu legăturile sale cu Moscova, a declarat ulterior că strategia blocului de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul, notează Reuters.

"Aveam nevoie de o perioadă de reflecție și de o discuție strategică privind politica Uniunii Europene față de Ucraina," a spus ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, în timp ce s-a prezentat la discuții cu omologii săi UE pentru a pregăti summitul liderilor blocului din 14-15 decembrie.

Până la o astfel de discuție, Budapesta nu ar susține nicio decizie a UE de a avansa procesul de aderare a Ucrainei sau de a acorda mai mult ajutor pentru Kiev, a afirmat el.

Orban s-a plâns că Ucraina a limitat drepturile minorității maghiare. De asemenea, este în dezacord cu UE privind blocarea accesului Ungariei la fonduri din cauza preocupărilor legate de regresul democratic al țării în timpul mandatului său.

Oficialii UE au afirmat că ar putea exista o soluție de compromis în cazul unui veto ungar referitor la ajutorul financiar pentru Kiev. Cu toate acestea, acest lucru nu se va aplica invitării Ucrainei la negocieri de aderare, ceva susținut de majoritatea celorlalte state membre ale UE.

"Este important să ajungem la un acord privind cadrul financiar în decembrie pentru a ne asigura că putem oferi sprijin Ucrainei," a declarat ministrul german al UE, Anna Luhrmann.

Anders Adlercreutz din Finlanda a declarat că este o problemă de securitate să sprijinim Ucraina, Georgia și Moldova - țările aflate între UE și Rusia și care doresc să adere la bloc în viitor.

"Este de o importanță deosebită ca fiecare țară europeană să înțeleagă că trebuie să ajutăm Ucraina," a spus el.

În trecut, Ungaria a blocat temporar decizii similare privind ajutorul pentru Ucraina și a cerut și o discuție "strategică" privind sancțiunile UE împotriva Rusiei.

În unele cazuri, Orban s-a aliniat în cele din urmă cu restul blocului, dar nu fără negocieri intense pentru concesiile pe care le-a cerut pentru Ungaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel