Ungaria se opune ferm: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 01 iun 2023, 20:04
WhatsApp
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, consideră că nu are ce căuta pe agenda summit-ului Alianţei Nord-Atlantice, din luna iulie de la Vilnius, aderarea Ucrainei la NATO. 

”Trebuie să fim clari în această privinţă: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă”, a transmis Peter Szijjarto pe o reţea socială. Ministerul de Externe ungar a mai precizat că nu ar trebui discutat niciun calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO. 

Diplomatul de la Budapesta a mai spus, în cadrul unei conferinţe de presă de după reuniunea informală a omologilor săi din statele NATO de la Oslo, că războiul din Ucraina afectează Ungaria mai puternic şi că, din acest motiv, Guvernul Ungariei îşi doreşte pacea cât de curând posibil.

Ministrul a făcut trimitere la declaraţia NATO de anul trecut conform căreia Alianţa nu este parte a conflictului din Ucraina şi că va face tot posibilul să evite o confruntare directă cu Rusia, citează Reuters, conform Agerpres. 

"Aderarea la această decizie este foarte importantă pentru noi. Asta trebuie să rămână baza. Acesta trebuie să fie factorul determinant pentru tot ce conturează acţiunile NATO privind Ucraina, inclusiv pregătirile pentru summit", a adăugat Peter Szijjarto, potrivit MTI.

"Din fericire, nu a existat niciun indiciu nici astăzi, nici la reuniunea Consiliului Afaceri Externe care să arunce îndoieli asupra validităţii acestei decizii anterioare", a mai declarat Peter Szijjarto.

El a adăugat că decizia trebuie consolidată la summit-ul de la Vilnius de luna viitoare şi că o creştere a riscului de escaladare trebuie evitată. Ministrul ungar a spus că ar fi posibil ca Ungariei să i se dea impresia că va primi un calendar privind aderarea la summit, dar a precizat că acest lucru nu ar fi corect. "Nu ar trebui să alimentăm iluzii care evident nu vor deveni realitate", a indicat el.

Ministrul ungar de Externe s-a pronunţat şi împotriva primirii de către Ucraina a oricărei instruiri militare din partea NATO, avertizând că aceasta riscă să extindă conflictul şi să contrazică deciziile anterioare ale Alianţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?