Ungaria respinge setul de sancțiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Europarlamentarul Balazs Hidveghi spune că Ungaria respinge setul de sancțiuni împotriva Rusiei propus de Uniunea Europeană.

Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.

"Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră", a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.

"Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni", a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile "ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm".

Este nevoie de timp mai mult pentru a negocia detaliile unei asemenea decizii, a apreciat Hidveghi.

Întrebat în legătură cu calendarul care le permite statelor membre să renunţe treptat la importurile de petrol rusesc până la finele anului în curs, europarlamentarul Fidesz a subliniat că intervalul de timp este scurt pentru o ţară ca Ungaria, care este aproape complet dependentă de importul de petrol rusesc şi dispune de o rafinărie construită pentru şi care lucrează cu ţiţei rusesc. "Este nevoie de mai mult timp, e nevoie de mai multă consideraţie", a reiterat politicianul ungar.

Acesta a pus totodată accentul pe importanţa diversificării în Europa în materie de resurse energetice şi dependenţă energetică.

"Avem nevoie de contracte internaţionale care să garanteze securitatea energetică pentru popoarele şi pentru ţările noastre şi consider că Bruxellesul şi UE ar trebui să joace un rol activ, pro-activ în acest sens", a conchis Hidveghi, conform Agerpres.

Putin spune că o nouă infrastructură militară în Finlanda și Suedia „cere” o reacție

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar că extinderea infrastructurii militare pe teritoriul lor va necesita o reacție din partea Moscovei, în contextul în care țările nordice se apropie de aderarea la NATO.

Putin, vorbind la Moscova, la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, a declarat că extinderea NATO a fost o problemă pentru Rusia și că aceasta trebuie să analizeze cu atenție ceea ce el a spus că sunt planurile alianței militare conduse de SUA de a-și spori influența globală, scrie Reuters.

Mai devreme, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, spunea că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar fi o "greșeală" cu "consecințe profunde" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel