Data actualizării:
Data publicării:

Ungaria refuză acordarea de noi ajutoare UE către Ucraina. Propunerile Bruxelles-ului, considerate „inacceptabile”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Șeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri că nu poate susține modificările propuse de Comisia Europeană la bugetul UE și a adăugat că alocarea de fonduri către Ucraina din bugetul pentru patru ani este inacceptabilă, transmite Reuters.

Liderii celor 27 de țări membre ale UE se vor reuni la Bruxelles în această săptămână în cadrul Consiliului European, iar criza din Orientul Mijlociu va fi un subiect important pe agenda lor.

Ieri, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a dat start campaniei pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, aducând critici la adresa liderilor blocului european, numind Bruxelles-ul o "prostie contemporană" care poate fi încă reparată, transmite Reuters.

Încrederea Bruxelles-ului în Orban e tot mai scăzută după confruntările amare din cei 13 ani în care a fost la putere, mai ales privind drepturile persoanelor gay și a migranților din Ungaria, precum și consolidarea controlului asupra organizațiilor neguvernamentale, a mediului academic, a justiției și a mass-media.

Cu ore înainte de discursul său, mii de oameni au manifestat în capitala Ungariei, Budapesta, un bastion liberal care s-a opus în mare parte agendei lui Orban. Unii au exprimat temeri că Ungaria ar putea ieși din UE sub conducerea sa, o perspectivă pe care Orban a respins-o în repetate rânduri.

UE a suspendat plata miliardelor de euro pentru finanțare către Ungaria din cauza preocupărilor privind statul de drept, ceea ce complică eforturile liderului naționalist de a scoate economia din cea mai lungă recesiune tehnică din înregistrările moderne.

"Istoria se repetă uneori. Din fericire, ceea ce a fost o tragedie, este cel mult o comedie cu cea de-a doua ocazie", a spus Orban susținătorilor săi într-un discurs cu ocazia aniversării revoltei eșuate a Ungariei din 1956 împotriva stăpânirii sovietice.

"Moscova a fost o tragedie. Bruxelles este doar o proastă parodie contemporană", a declarat Orban într-un discurs în orașul vestic Veszprem, difuzat exclusiv de televiziunea publică.

Aflat la putere din 2010, liderul veteran se confruntă cu cea mai mare provocare în ceea ce privește banii UE, inflația la cele mai ridicate niveluri din bloc și ratele de dobândă ridicate care încetinesc economia.

Statele Unite au taxat, săptămâna trecută, relația Ungariei cu Rusia și consideră că decizia prim-ministrului Viktor Orban de a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin este "îngrijorătoare", conform unei declarații emise vineri de Ambasada SUA din Budapesta, potrivit Reuters.

Viktor Orban a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Putin, mai devreme în această săptămână, în cadrul Forumului Drumului și a Mătăsii de la Beijing, întâlnindu-și omologul rus pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Ungaria nu a avut niciodată intenția de a se opune Rusiei, ci de a dezvolta relații strânse, a declarat prim-ministrul maghiar Viktor Orban, președintelui rus Vladimir Putin, marți, într-un comentariu difuzat prin intermediul unui traducător la televiziunea de stat rusă, transmite Reuters.

Orban i-a spus lui Putin că Ungaria încearcă să mențină contactele bilaterale în ciuda tensiunilor internaționale mai ample, în timp ce aceștia s-au întâlnit în China, înainte de începerea unui forum internațional al Inițiativei Belt and Road.

Ungaria, care s-a opus multor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina în rezistența împotriva forțelor ruse și care importă majoritatea petrolului și gazului din Rusia, nu a dorit niciodată să se confrunte cu Rusia, ci a încercat să mențină și să dezvolte contactele bilaterale. Orban i-a transmis acest lucru lui Putin în comentarii făcute prin intermediul unui interpret și difuzate la televiziunea rusă, cu puțin timp înaintea unui forum internațional legat de Inițiativa Belt and Road din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel