Data publicării:

Ungaria propune ridicarea sancțiunilor asupra Rusiei și se opune plafonării prețului gazelor

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ungaria spune NU plafonării prețului gazelor și celorlalte măsuri de urgență propuse de Comisia Europeană.

Pentru a aborda criza energetică, din punctul de vedere al Ungariei, calea de urmat este să renunțăm la sancțiunile impuse Rusiei: ”În acest fel, am fi suferit jumătate din tot, prețuri și inflație”, a spus Gergely Gulyas, ministrul ungar care a evidențiat poziția Budapestei în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor energiei din UE, potrivit Europa Today.

"Nu înțelegem inițiativa europeană pentru un plafon de preț al gazelor și celelalte măsuri anunțate. Europa nu este autosuficientă cu gaze, nu are sens să vorbim despre un plafon de preț", a spus el. 

Potrivit Guvernului ungar, soluția ar fi ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, cel puțin în ceea ce privește energia. "Dacă mâine ar fi ridicat măcar partea energetică a sancțiunilor împotriva Rusiei, am fi suferit jumătate din tot: prețuri și inflație. Din păcate, Comisia a ales o altă cale, mergând în direcția opusă”, a spus Gergely Gulyas.

Budapesta, care a semnat recent un acord cu Gazprom pentru a crește importurile de energie din Rusia, nu este singura capitală care se opune plafonării prețului gazelor. 

Măsura oferă două opțiuni: fie un plafon numai pentru gazul rusesc, fie unul generalizat. Italia a propus această a doua opțiune și, potrivit ministrului Roberto Cingolani, ”cincisprezece țări s-au pronunțat clar în favoare”. 

Pentru a promova propunerea, nu este nevoie de unanimitatea celor 27 de state membre, ci de o majoritate calificată. Prin urmare, Ungaria nu ar putea împiedica implementarea sa, ci ar trebui să formeze o minoritate de blocare, reprezentând peste 35% din populația UE.

Pe de altă parte, pentru aprobarea măsurii este nevoie de acordul a cel puțin 15 țări reprezentând cel puțin 65% din populație. În esență, votul cu majoritate calificată pune o mare greutate asupra statelor mai mari.

Acesta este motivul pentru care, mai mult decât Budapesta, ochii sunt ațintiți asupra Germaniei, care continuă să declare scepticism cu privire la plafonarea prețului gazelor. De reamintit că ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a numit această măsură ”incorectă”.

Citește și:

Miniştrii Energiei din UE vor discuta plafonarea preţului gazului

În 9 septembrie este programată reuniunea miniştrii Energiei din UE pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

În document, consultat de Reuters, se arată că printre opţiunile luate în calcul de oficialii UE se află o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii, sau scoaterea temporară a centralelor electrice pe bază de gaze naturale din actualul sistem UE de stabilire a preţurilor electricităţii.

De asemenea, miniştrii Energiei din UE vor lua în considerare oferirea urgentă de "un sprijin pan-european, sub forma unei linii de credit" pentru operatorii prezenţi pe piaţa energiei care se confruntă cu apeluri în marjă ridicate.

Duminică, Finlanda şi Suedia au anunţat că intenţionează să ofere garanţii de lichiditate de miliarde de euro companiilor din energie, în contextul preţurilor ridicate.

Orice politici de urgenţă ale UE vor trebui probabil să fie propuse de Comisia Europeană, care în prezent elaborează propunerile.

Conform documentului, miniştrii Energiei din UE vor discuta posibila plafonare a limitelor marjei pe care o pot solicita bursele de energie, şi o suspendare temporară a pieţelor europene de instrumentele financiare derivate pe produse energetice.

Şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că a sosit momentul să fie stabilită o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa, pentru a lupta contra încercărilor preşedintelui Vladimir Putin de a manipula piaţa europeană a energiei.

"Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european, şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză", a afirmat oficialul UE.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel