Ungaria propune o lege pentru combaterea „influenței străine”. Țintele lui Orban: Jurnaliștii de stânga, ONG-urile și partidele din opoziție
Partidul aflat la putere în Ungaria va prezenta săptămâna viitoare o propunere legislativă în parlament pentru înființarea unui birou care să investigheze activitățile care amenință suveranitatea țării, cum ar fi finanțarea străină a presei, a ONG-urilor și a partidelor politice, scrie Reuters.
Prim-ministrul naționalist Viktor Orban, aflat la putere din 2010 și reales în mod zdrobitor anul trecut, a apelat la votanții conservatori prezentându-se ca un apărător al intereselor naționale.
Uniunea Europeană l-a acuzat de mult timp pe Orban că subminează libertățile democratice ale instanțelor, mass-media, organizațiilor neguvernamentale și academicienilor - acuzații pe care le-a respins în mod repetat.
Partidul său de guvernământ, Fidesz, care a început deja campania pentru alegerile în Parlamentul European din 2024, a anunțat pentru prima dată propunerea de lege privind "protecția suveranității" în septembrie.
Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a declarat joi că proiectul de lege va fi depus în parlament marți viitoare.
"Acest birou sau autoritate, vom vedea cum se numește, ar putea investiga tot felul de activități ... care ar încălca suveranitatea țării", a declarat Gulyas într-o conferință de presă, fără a oferi detalii.
Un parlamentar Fidesz a declarat în septembrie că noua lege ar putea viza "jurnaliști de stânga, organizații pseudo-civile și partide politice”.
Uniunea Europeană a pus sub investigație Ungaria, alături de Polonia, din motive legate de statul de drept, suspendând miliarde de euro provenite din bugetul blocului.
Orban a promulgat anterior o legislație care vizează ONG-urile care primesc finanțare străină, în special cele finanțate de miliardarul filantrop liberal George Soros, pe care Orban l-a acuzat de amestec politic.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că legea "introduce restricții discriminatorii și nejustificate" și promovează încălcarea drepturilor fundamentale, inclusiv a protecției datelor personale și a libertății de asociere.
Viktor Orban s-a întâlnit pe 17 octombrie cu preşedintele rus în China, cu ocazia participării la forumul 'O centură, un drum' ('Belt and Road'), iniţiativă chineză cunoscută şi ca 'Noul drum al mătăsii', întâlnire care a provocat iritare în UE.
În urmă cu doar două săptămâni, Viktor Orban s-a declarat ”mândru”, la Bruxelles, de relația sa cu Rusia și Putin, menţionând că, spre deosebire de partenerii săi din UE, el are în vedere o strategie care să aducă pacea în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News