Urmărește emisiunea live
Ungaria nu va ceda în fața șantajului Comisiei Europeane
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ungaria nu va ceda în fața încercării Comisiei Europene de a 'șantaja', prin lansarea de proceduri de infringement, statele membre ce refuză să pună în practică sistemul de redistribuire a migranților, a declarat marți ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI.

Într-o intervenție în fața parlamentului de la Budapesta, șeful diplomației ungare a spus că executivul UE își depășește autoritatea în acest caz, adăugând că guvernul condus de Viktor Orban nu va permite nimănui să treacă ilegal frontierele Ungariei.

Nici măcar Comisia Europeană nu poate priva statele membre de dreptul de a decide pe cine doresc să lase să intre pe teritoriul lor și alături de cine vor să trăiască, a subliniat Szijjarto.

Surse europene au declarat luni, pentru Reuters, că executivul comunitar va declanșa marți procedura de infringement (încălcarea prevederilor tratatelor Uniunii Europene) împotriva a trei state membre central și est-europene — Polonia, Ungaria și Republica Cehă — care nu au respectat deciziile Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanților de azil între țările membre.

[citeste si]

Executivul comunitar ar urma să trimită scrisori de notificare oficială autorităților de la Varșovia și Budapesta, după cum au declarat trei diplomați și oficiali UE. Alți doi diplomați au precizat că pe lista destinatarilor se află și Praga. Aceste scrisori marchează primul pas al procedurii de infringement pe care Comisia Europeană o poate lansa în cazul în care un stat membru nu respectă obligațiile care îi revin în conformitate cu tratatele și deciziile UE.

Planul de relocare a 160.000 de refugiați a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia și România au votat împotriva sa. Deși în general s-a opus acestui mecanism, Polonia a votat în cele din urmă, alături de majoritatea țărilor membre, în favoarea lui. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alți 22.000 de refugiați din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania și Liban. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel