Ungaria, mesaj pentru România după Consiliul JAI: Mereu am susţinut aderarea României şi Bulgariei
Ungaria a transmis un mesaj României după Consiliul JAI de la Bruxelles.
Controalele la frontieră vor fi desfiinţate de la 1 ianuarie 2023 pe porţiunea de graniţă de 344 de kilometri dintre Ungaria şi Croaţia, ca urmare a aprobării integrării Croaţiei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul de interne ungar Bence Retvari, transmite MTI. El a amintit şi de beneficiile pe care le-ar aduce aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.
Această schimbare va impulsiona turismul şi transportul dintre cele două ţări, a declarat presei oficialul ungar după ce Consiliul UE a aprobat intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen.
De asemenea, poliţiştii care lucrau până acum la această graniţă vor putea fi transferaţi în alte posturi, a adăugat el.
Oficialul ungar a notat că şi România şi Bulgaria au fost foarte aproape de a adera la Schengen, doar două voturi despărţindu-le de aprobare.
Retvari a subliniat că Ungaria a susţinut întotdeauna aderarea la Schengen nu doar a Croaţiei, ci şi a României şi Bulgariei, ceea ce, pe lângă întărirea relaţiilor economice, poate creşte şi nivelul de protecţie a frontierelor externe ale UE.
În plus, aderarea României ar facilita trecerea graniţei pentru etnicii maghiari care trăiesc în României, a mai notat oficialul ungar, citat de Agerpres.
Kelemen Hunor: Rediscutarea intrării României în Spațiul Schengen s-ar putea întâmpla în 2024-2025
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, joi, că discuția privind aderarea României la Schengen ar putea fi reluată abia în 2024-2025.
„Vom continua lupta pentru a intra în Spațiul Schengen și nu acceptăm șantajul Austriei!”, a spus Kelemen Hunor, președintele UDMR.
„Cred că ceea ce se întâmplă de 11 ani de zile este inacceptabil. Cred că prima greșeală am făcut-o acum 11 ani când România a acceptat ca aderarea la Schengen să fie cuplată cu MCV”, a precizat Kelemen Hunor la Digi 24. „La Consiliul European nu se va discuta acest aspect, pentru că nu există atribuții la nivelul Consiliului European în privința Spațiului Schengen. Poate o declarație comună, puternică ar fi necesară, dar acolo nu se va schimba decizia luată în JAI”, a explicat Kelemen Hunor.
De asemenea, președintele UDMR a declarat că este puțin probabil ca președinția suedeză a UE să pună pe agenda Consiliului JAI acest subiect, în prima jumătate a anului viitor, iar la 1 iulie sistemul pentru Spațiul Schengen intră într-o revizuire mai amplă. „Din acest punct de vedere, trebuie să fim conștienți că, dacă nu se va întâmpla ceva în prima jumătate a anului, rediscutarea intrării noastre în Spațiul Schengen nu se va întâmpla mai repede de 2024-2025”, a precizat Kelemen Hunor.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins, joi, aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei.
Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a precizat că este profund nedreaptă opoziţia Austriei în Consiliul JAI de joi în care a fost dat votul privind aderarea României la Schengen.
„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News