Data publicării:
Ungaria lui Viktor Orban respinge propunerea UE privind migraţia
Ungaria respinge reglementarea propusă de UE asupra Pactului privind migraţia şi azilul, a declarat joi un oficial din Ministerul de Interne, motivând că regulamentul ar 'deschide o nouă uşă' migraţiei ilegale în masă către Europa, transmite agenţia ungară de ştiri MTI.
Reglementările aflate în discuţie în prezent, dacă ar fi adoptate, ar defini viitorul, securitatea, competitivitatea economică şi componenţa populaţiei Europei pe termen lung, a spus Bence Retvari, secretar de stat în Ministerul de Interne, la o reuniune a Consiliului UE la Bruxelles în legătură cu reforma pachetului UE privind migraţia şi azilul. 'Aşadar, Ungaria respinge această nouă propunere pro-migraţie a Bruxellesului', a insistat el.
Ungaria susţine că luarea deciziilor bazată pe consens este importantă pe probleme strategice precum pactul privind migraţia, a adăugat Retvari. Deciziile cu majoritate calificată ar ocoli state membre individuale, care, în schimb, vor trebui totuşi să facă faţă situaţiilor de criză, a notat el.
Ungaria, a amintit el, a oprit 135.000 de migranţi ilegali la frontiera ei de sud până acum în acest an, mai mult decât pe parcursul întregului an 2021. Noul pact ar fi 'un magnet pentru migranţi', a considerat el, argumentând că acesta nu abordează problema azilului şi nu va reuşi să reducă migraţia ilegală.
Vezi și - Cifre îngrijorătoare de la Frontex privind numărul migranţilor care traversează Mediterana centrală din Africa spre Europa
Sosirile ilegale de migranţi în Italia pe Marea Mediterană dinspre Africa de Nord au totalizat aproape 114.300 de persoane între ianuarie şi august, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2022, potrivit cifrelor anunţate joi de Frontex - transmite France Presse.
Alături de Libia, Tunisia este punctul de plecare pentru mii de migranţi care traversează Mediterana centrală spre Europa şi ajung în Italia. Această rută migratorie extrem de periculoasă a reprezentat 'jumătate din totalul sosirilor neregulamentare în UE până în prezent în acest an', notează agenţia europeană de pază a frontierelor. Migranţii care sosesc prin Mediterana centrală sunt în principal ivorieni, egipteni şi guineeni, potrivit acestei surse.
'Presiunea migratorie crescută pe această rută ar putea persista în lunile următoare, traficanţii de migranţi scăzând preţurile pentru migranţii care pleacă din Libia şi Tunisia, pe fondul unei concurenţe acerbe între grupările criminale', a precizat Frontex într-un comunicat de presă.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), peste 2.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute de la începutul anului în timp ce încercau această traversare. Guvernul italian a declarat joi că aproape 126.000 de migranţi au ajuns pe coastele italiene de la începutul anului, faţă de 66.000 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News