Ungaria l-a decorat pe ministrul de Externe al Chinei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ungaria l-a decorat pe ministrul de Externe al Chinei  /  Sursă foto: Facebook Szijjártó Péter
Ungaria l-a decorat pe ministrul de Externe al Chinei / Sursă foto: Facebook Szijjártó Péter
 În timpul vizitei sale în provincia Guizhou a Chinei, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, i-a înmânat, luni, o înaltă distincţie de stat omologului său chinez, Wang Ji.

În timpul pandemiei de coronavirus, Wang Ji a arătat că este un bun prieten al Ungariei, deoarece datorită ajutorului său, ţara a reuşit “să pună la adăpost viaţa a peste un milion de maghiari – prin faptul că a avut posibilitatea să achiziţioneze vaccinul Sinopharm, lucru care nu ar fi fost posibil fără sprijinul ministrului chinez de externe”, a declarat Szijjártó, în cadrul ceremoniei.

“Am văzut că şi sistemele de sănătate ale unor ţări mari, puternice şi bogate s-au prăbuşit sub greutatea provocării actuale. În acelaşi timp, a devenit clar, că vaccinarea înseamnă protecţie şi siguranţă, că vaccinarea salvează vieţi”, a spus Szijjártó.

Ministrul de Externe al Chinei a fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului de Merit

“Atunci când a fost vorba de vaccinuri, Ungaria nu luat în considerare aspecte ideologice sau geopolitice, pur şi simplu am dorit să salvăm vieţi omeneşti”, a spus ministrul.

Politicianul i-a înmânat, apoi, înalta distincţie de stat Marea Cruce a Ordinului de Merit, ca “simbol al stimei şi recunoştinţei poporului maghiar”.

În discursul său de mulţumire, ministrul chinez de externe a subliniat că şi acest lucru reprezintă o dovadă a bunelor relaţii dintre cele două ţări, a prieteniei strânse dintre cele două popoare şi a sprijinului reciproc pe care părţile şi le oferă atunci când se află în dificultate. Wang Ji a arătat că relaţiile bilaterale nu au fost niciodată atât de bune, şi a precizat că vor depune eforturi pentru a le consolida în continuare.

“Doresc să subliniez în special faptul că, sub coordonarea prim-ministrului ungar Viktor Orbán, ministrul de externe al Ungariei joacă un rol important în dezvoltarea relaţiilor dintre China şi Ungaria şi aduce o contribuţie semnificativă la protejarea intereselor legitime ale Chinei”, a spus Wang Ji, precizează Hirado.

Ungaria a primit și dozele Sputnik din Rusia

Ungaria a recepţionat și 40.000 de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, fiind prima ţară a Uniunii Europene care foloseşte acest vaccin anti-COVID-19, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, relatează agenţiile MTI şi EFE.

Potrivit lui Szijjarto, achiziţia centralizată de vaccinuri pentru ansamblul UE a eşuat, riscând vieţile europenilor şi planurile de revitalizare rapidă a economiei europene.

Din acest motiv, guvernul ungar a căutat surse alternative de aprovizionare cu vaccinuri, şi cu cât grupurile de persoane vulnerabile vor fi vaccinate mai repede, cu atât mai rapid vor putea fi ridicate restricţiile, a explicat ministrul ungar (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel