Data publicării:

Ungaria interzice importul de miere și carne din Ucraina

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Ungaria va adăuga miere și anumite produse din carne pe o listă de produse alimentare pentru care a interzis temporar să fie importate din Ucraina, în efortul de a atenua presiunile pieței asupra fermierilor maghiari, a declarat joi un ministru al Guvernului ungar.

Alături de miere și carne, Guvernul Ungariei a interzis importul a 25 de produse ucrainene, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, făină și ulei de gătit până pe 30 iunie, a declarat ministrul Gergely Gulyás într-o conferință de presă. 

Guvernul va cere, de asemenea, ca transporturile acestor produse care provin din țări terțe să fie monitorizate pe măsură ce intră în Ungaria pentru a se asigura că nu provin din Ucraina, a spus el, potrivit AP News.

Interdicția de import anunțată sâmbătă a venit ca răspuns la ceea ce guvernul spune că este excesul de produse agricole ucrainene pe piața maghiară, ceea ce a făcut imposibil ca fermierii maghiari să rămână competitivi.

Polonia, Slovacia și Bulgaria au luat măsuri similare în ultima săptămână, susținând că sectoarele lor agricole au fost afectate după ce Uniunea Europeană a ridicat taxele la cerealele ucrainene pentru a ușura exporturile, când războiul Rusiei a oprit transporturile prin rutele tradiționale.

”Am văzut în ultimele săptămâni și luni că au distrus piața agricolă din Ungaria”, a spus Gulyás. ”Suntem bucuroși să ajutăm Ucraina, dar trebuie să vedem clar că solidaritatea nu poate distruge fermierii maghiari, economia maghiară și în special agricultura maghiară”.

Gulyás a declarat joi că, în ciuda interdicției de import, tranzitul produselor ucrainene în Ungaria va fi permis, dar că astfel de transporturi vor fi urmărite electronic și cu patrule pe măsură ce se deplasează pe teritoriul Ungariei.

UE a semnalat miercuri că este dispusă să abordeze preocupările fermierilor din țările vecine cu Ucraina. Propunerile Comisiei Europene includ un pachet inițial de sprijin de 56,3 milioane de euro pentru fermierii cei mai afectați din țările din prima linie, cu posibilitatea unui al doilea pachet de 100 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel