Ungaria în relația cu România: Trebuia să dăm cu pumnul în masă
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune. Dimpotrivă, ele s-au înrăutățit după 2012. Declarația îi aparține vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, într-o conferință de presă.

Declarația după ce ministrul de externe Peter Szjjarto a insistat că decizia sa controversată de a interzice diplomaților din misiunile Ungariei în lume să participe la festivitățile organizate de Ziua Naționlă a României a fost îndreptățită pentru că maghiarii "nu au ce sărbători la 1 Decembrie".

Întrebat dacă pentru deteriorarea relațiilor dintre România și Ungaria poate fi considerată responsabilă și Budapesta, Semjén a răspuns că poate spune, cu conștiința curată, că nu.

"Întotdeauna am lăsat de la noi să fie cum zic ei — ca să zic așa—dar acum suntem puși la zid. Diplomația maghiară ar putea fi criticată eventual pentru că nu a dat cu pumnul în masă mai devreme," a mai spus vicepremierul.

Conform index.hu, vicepremierul a mai acuzat statul român că supune liderii comunității maghiare din România unor presiuni politice, "prin proceduri mascate în justiție".

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a vorbit din nou duminică despre decizia sa de a le interzice diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie și a declarat că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilitățile altor țări în ceea ce privește evenimentele istorice și se așteaptă la aceeași atitudine din partea celorlalți, a transmis MTI, scrie Agerpres.

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferință de presă la Budapesta.

Reacția fostului președinte al României, Traian Băsescu (care, prin intermediul contului său de Facebook, a cerut expulzarea ambasadorului ungar la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta — n.r.) spune multe despre persoana care face astfel de afirmații, a mai spus șeful diplomației ungare.

Poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 Decembrie

Conform publicației hvg.hu, Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

'Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României', a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept 'greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori'.

Conform MTI, vicepremierul ungar, aflat la Consulatul Ungariei de la Miercurea Ciuc la începutul lunii noiembrie, a declarat că maghiarii din România sunt persecutați pe nedrept pentru că reprezintă interesele comunității. El a mai oferit premiul "Maghiari fără frontiere" mai multor lideri locali care sunt anchetați pentru fapte de corupție.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel