Ungaria e supărată pe sancțiunile UE împotriva Rusiei: Europa se poate confrunta cu o penurie de motorină şi cu preţuri mai mari
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Noile sancţiuni adoptate de Bruxelles, conform cărora importul şi reexportul de produse petroliere prelucrate provenite din Rusia (cum ar fi benzina şi motorina) nu vor mai fi permise pe teritoriul UE, vor intra în vigoare duminică.

În Ungaria, securitatea aprovizionării este asigurată atât prin existenţa a mai multor surse, cât şi datorită dispensei obţinute de Guvern - a informat sâmbătă Ministerul ungar al Energiei, într-un comunicat remis Agenţiei ungare de Presă MTI.

Conform comunicatului, cu toate acestea, posibilele consecinţe ale noilor sancţiuni ar putea afecta pe termen lung inclusiv Ungaria. În comunicat se subliniază: poziţia Ungariei este în continuare că sancţiunile impuse de Bruxelles sunt dăunătoare, ele nu au pus capăt războiului şi cauzează mari daune Europei. Bruxellesul nu ar trebui să fie preocupat de impunerea unor noi sancţiuni, ci ar trebui să contribuie la instaurarea păcii.

97% dintre maghiari spun "nu" sancţiunilor

Guvernul Ungariei continuă să reprezinte interesele şi opiniile poporului ungar: 97% dintre maghiari spun "nu" sancţiunilor şi a venit timpul ca acest lucru să se audă şi la Bruxelles. Uniunea Europeană a decis în vara anului 2022, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, să restricţioneze importurile de petrol rusesc, iar restricţia este pusă în vigoare în două etape.

În cazul petrolului, interdicţia de import a intrat în vigoare la începutul lunii decembrie, urmând ca de la 5 februarie să fie instaurată interdicţia privind importul produselor petroliere prelucrate şi reexportul acestora între statele membre ale UE. După cum se ştie, Guvernul a obţinut pentru Ungaria o dispensă temporară pentru transportul de petrol prin conducte, astfel încât va fi în continuare posibilă prelucrarea produselor de origine rusă şi comercializarea lor pe piaţa internă, în timp ce comerţul cu alte ţări va fi posibil doar cu produse de origine non-rusă. Intrarea în vigoare a acestor sancţiuni mai severe va impune restricţii parţiale, de exemplu, asupra produselor petroliere prelucrate la rafinăria din Bratislava. Instalaţia livrează produse cu precădere ţărilor învecinate, inclusiv Ungariei, iar în viitor ea va putea face acest lucru numai cu produse de origine non-ruse. Securitatea aprovizionării Ungariei este asigurată - pe lângă conducta Prietenia - de producţia internă, de alte importuri şi de conducta adriatică din Croaţia. Cu toate acestea, consecinţele noilor sancţiuni care intră acum în vigoare ar putea afecta Ungaria pe termen lung, citează Rador. 

”Creşterea preţurilor carburanţilor în Europa din cauza sancţiunilor ar putea avea repercusiuni inclusiv asupra Ungariei”

Deoarece Ungaria are nevoie de importuri pentru a-şi asigura o aprovizionare stabilă cu carburanţi, creşterea preţurilor carburanţilor în Europa din cauza sancţiunilor ar putea avea repercusiuni inclusiv asupra Ungariei. Europa se poate confrunta cu o penurie de motorină şi cu preţuri mai mari la produsele petroliere, deoarece jumătate din necesarul de motorină al UE a fost asigurat până acum din surse ruseşti. Ca urmare a sancţiunilor, Europa este acum obligată să se bazeze pe alte surse, mai îndepărtate - cum ar fi India, Orientul Mijlociu şi China -, ceea ce înseamnă că produsele petroliere trebuie achiziţionate de la o distanţă mult mai mare şi mult mai scump, ducând la instabilitatea aprovizionării. Între timp, la nivelul UE se va afla pe ordinea de zi şi o sancţiune totală privind energia, inclusiv energia nucleară şi importurile de gaze. Guvernul ungar se opune ferm oricărei extinderi ulterioare a sancţiunilor asupra transportatorilor de energie.

Interdicţiile pe departe nu au pus capăt războiului, în timp ce consumatorii europeni s-au confruntat cu creşteri drastice ale preţurilor, o criză energetică şi întreruperi ale aprovizionării. Politica greşită a sancţiunilor duce Europa în criză, impune o povară suplimentară asupra ţărilor, întreprinderilor şi familiilor europene" - se mai scrie în comunicatul Ministerului ungar al Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel