Data publicării:

Ungaria e forțată să aducă 300.000 de migranți din Mongolia și Filipine pentru a acoperi golurile de pe piața muncii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ungaria e nevoită să aducă migranți din Asia Centrală și Orientul Îndepărtat pentru a acoperi golurile de pe piața muncii.

Lipsa de muncitori calificați a Ungariei o va forța să aducă migranți din Orientul Îndepărtat și Asia Centrală pentru a satisface nevoile fabricilor construite în principal de investitori străini, relatează cotidianul de afaceri Világgazdaság, citat de RMX.

„Recrutarea este în plină desfășurare, cu 25 de agenții de angajare temporară certificate până acum pentru a aduce lucrători migranți în Ungaria printr-o procedură simplificată”, a declarat Zoltán Karácsony, expert pe piața muncii la HR Portal.

El a spus pentru Világgazdaság că gama de clienți este în continuă extindere; lista include nu numai companiile de producție, ci și companiile de servicii care ar dori să angajeze muncitori migranți pentru a face curățenie în hoteluri, de exemplu.

CITEȘTE ȘI       -      Ungaria a dat în judecată Austria. Guvernul lui Nehammer le-a pus taxă de intrare maghiarilor care vor să meargă în Austria

Aproximativ jumătate de milion de noi locuri de muncă ar putea fi create în Ungaria în următorii câțiva ani, care, pe baza situației actuale de pe piața muncii, ar necesita cel puțin 200.000-300.000 de lucrători migranți, pe lângă numărul actual de aproximativ 100.000.

În timp ce până acum lucrătorii străini au venit în Ungaria în principal din țările vecine, acest lucru se va schimba, potrivit lui Sándor Czomba, secretar de stat pentru politica de ocupare a forței de muncă. Acesta este motivul pentru care parlamentul ungar a adoptat legislația, care va intra în vigoare în noiembrie, permițând angajarea casnică a lucrătorilor migranți în condiții stricte, inclusiv fără drepturi de a se stabili în Ungaria.

Potrivit lui Karácsony, Filipine este acum țara sursă numărul unu, dar lucrătorii sunt recrutați într-un număr mai mare din Vietnam, Indonezia, Mongolia și Kârgâzstan.

Majoritatea dintre ei sunt aduși pentru muncă calificată, cum ar fi sudori, șoferi de camioane și șoferi de stivuitoare. Cu toate acestea, problema, potrivit expertului, este că timpul de pregătire pentru recrutare este de 14 până la 15 săptămâni, sarcinile administrative precum eliberarea permiselor oficiale încetinind procesul.

CITEȘTE ȘI      -      Nehammer a recunoscut cu jumătate de gură că România nu influențează migrația din Austria. Premierul de la Viena minte politicos în favoarea prietenului său Viktor Orbán

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel