Ungaria e acuzată că se amestecă în treburile interne ale Slovaciei
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 04 Martie 2021, 23:08
WhatsApp
Slovacia impune restricţii persoanelor nevaccinate, urmând cazul Austriei/  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Slovacia impune restricţii persoanelor nevaccinate, urmând cazul Austriei/ Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ambasadorul Ungariei la Bratislava a fost convocat la Ministerul de externe al Slovaciei.

Ambasadorul Ungariei la Bratislava a fost convocat, joi, la Ministerul de Externe al Slovaciei ca să dea explicaţii în legătură cu vizita de miercuri a ministrului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, la Komárno, a transmis agenţia slovacă de ştiri TASR.

Péter Szijjártó a declarat la Komárno că, până în prezent, nu s-a găsit o modalitate pentru asigurarea dublei cetăţenii în Slovacia, dar se speră că la un moment dat se va găsi şi pentru asta o soluţie. De asemenea, acesta le-a cerut maghiarilor din Slovacia să participe la recensământul din acest an din Slovacia şi să se declare maghiari.

Ungaria s-a amestecat în treburile interne din Slovacia

Ministrul slovac de externe, Ivan Korcok, a declarat că este în interesul Slovaciei să menţină relaţii bune cu Ungaria, dar refuză ca aceasta să intervină în afacerile interne ale ţării.

“Aceasta nu este modalitatea corectă de a dezvolta relaţiile de vecinătate”, a declarat ministrul slovac de externe despre negocierile din Komárno.

La sfârşitul săptămânii, Péter Szijjártó “mi-a solicitat o întrevedere cu privire la modificarea Legii cetăţeniei. Am respins cu fermitate acest lucru, deoarece este exclusiv o problemă a noastră, din Slovacia, şi l-am rugat să se abţină de la acest aspect întrucât nu am finalizat încă procesul legislativ”, a scris Ivan Korcok, într-o postare pe o reţea de socializare.

Potrivit lui Ivan Korcok, problema a apărut în luna mai 2010, când Ungaria a adoptat o lege care “creşte, pe motive etnice, în mod intenţionat, numărul cetăţenilor săi care locuiesc în afara graniţelor sale”. La momentul respectiv, guvernul lui Robert Fico a reacţionat la demersul Ungariei prin schimbarea legii cetăţeniei slovace, practic prin abolirea instituţiei dublei cetăţenii, potrivit Hirado.

VEZI ȘI: Slovacia a interzis etnicilor maghiari să-și redobândească cetățenia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?