Ungaria, distanțare de Rusia. Budapesta consideră „incorectă” aluzia lui Putin privitoare la faptul că ar avea pretenții teritoriale de la Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ministerul de Externe al Ungariei a numit „incorectă” declarația lui Vladimir Putin potrivit căreia Budapesta are pretenții teritoriale faţă de Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria ia răspuns lui Vladimir Putin, după ce acesta a insinuat că Ungaria, Polonia și România au pretenții teritoriale față de Ucraina:

„Nu considerăm corecte declaraţiile care adâncesc conflictul militar. În loc de astfel de declaraţii, avem nevoie de o încetare imediată a focului şi de negocieri de pace”, a declarat Ministerul de Externe ungar, transmite Ukrinform, cu referire la publicația maghiară Index, citat de Libertatea Cuvântului.

După cum s-a relatat, în discursul său cu ocazia așa-zisei zile a unității naționale din 4 noiembrie, Vladimir Putin a acuzat Polonia, România și Ungaria că încearcă să „reîntoarcă teritoriile Ucrainei pe care S*alin le-a luat de la ei după cel de-al Doilea Război Mondial”.

MAE respinge insinuările false ale lui Vladimir Putin cu privire la faptul că „România ar avea pretenții teritoriale în Ucraina”

Vladimir Putin a acuzat România și Polonia că ar avea „pretenții teritoriale în Ucraina”, și, în pofida agresiunii brutale și neprovocate a Rusiei în Ucraina, „doar Moscova poate asigura suveranitatea și statalitatea Kievului”.

„Teritoriile din vestul Ucrainei au fost luate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Sunt situații complet diferite. (...) Acum vedem că liderii Poloniei și Ucrainei se îmbrățișează. Dar ideea trăiește, ideea de absorbi Ucraina nu a dispărut”, a declarat Vladimir Putin, în timpul unei întrevederi oficiale în cursul acestei săptămâni.

MAE român a reacționat și a respins insinuările președintelui rus cu privire la faptul că țara noastră ar avea pretenții teritoriale asupra Ucrainei, victimă a unei agresiuni majore ruse în urma invaziei fără precedent după ce de-al Doilea Război Mondial încoace în Europa.

Diplomația română a subliniat totodată că „războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei” și și-a reafirmat susținerea pentru frontierele recunoscute internațional ale Ucrainei.

Redăm integral comunicatul MAE ca urmare a declarațiilor președintelui rus Vladimir Putin:

Ministerul Afacerilor Externe al României respinge aserțiunile exprimate de Președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina.

MAE subliniază că războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel