Data publicării:

Ungaria apără China și se opune NATO

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Ungaria nu dorește ca NATO să devină un bloc "anti-China" și nu va sprijini alianța să facă acest lucru, spune ministrul de externe Peter Szijjarto.

În comentariile făcute în marja unui summit NATO la Washington, el a mai spus că admiterea Ucrainei în alianța militară ar slăbi unitatea în cadrul grupului.

"Nu putem organiza NATO într-un bloc "anti-China"

China este descrisă drept un sprijin decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina, potrivit proiectului de declarație al summitului NATO. De asemea, se afirmă că Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate. China a declarat că textul a fost părtinitor și "a semănat discordie", potrivit Reuters.

"NATO este o alianță de apărare... nu o putem organiza într-un bloc anti-China", a declarat Szijjarto la televiziunea de stat maghiară, ca răspuns la o întrebare privind eforturile NATO de consolidare a alianței în regiunea Indo-Pacific.

China este un important partener comercial și de investiții pentru Ungaria. Alte state membre ale Uniunii Europene încearcă să devină mai puțin dependente de Beijing.

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu președintele chinez Xi Jinping pentru a discuta despre un potențial acord de pace în Ucraina, după vizite la Kiev și Moscova. Discuțiile sale cu președintele rus Vladimir Putin i-au înfuriat pe unii lideri UE, deoarece blocul încearcă să evite contactele la nivel înalt cu Moscova din cauza războiului din Ucraina.

Vezi și: Justificarea găsită de Viktor Orban pentru vizita surpriză în Rusia lui Putin 

Ungaria, împotriva aderării Ucrainei la NATO

La summitul NATO, liderii au promis sprijinul pentru Ucraina, iar proiectul de declarație a reiterat sprijinul pentru Ucraina pe calea sa către aderarea la NATO.

"Admiterea Ucrainei nu ar consolida, ci ar slăbi alianța unității, deoarece există puncte de vedere complet diferite cu privire la aderarea lor", a declarat Szijjarto.

"De asemenea, aderarea Ucrainei la NATO nu ar consolida caracterul de apărare al alianței, deoarece, în practică, ar crea un risc de conflict deschis între Rusia și NATO".

Vezi și: Viktor Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, susține Volodimir Zelenski 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel