Data publicării:
Ungaria semnează un nou acord cu Gazprom: Amânare pentru plata gazelor rusești, cât și o nouă rută de furnizare prin TurkStream
Ungaria a ajuns la acordul final cu Gazprom pentru amânarea plăților pentru gazul rusesc, a declarat miercuri ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după discuțiile sale cu CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, la Moscova.
”Pentru a îmbunătăți condițiile financiare, directorul general al Gazprom Export va semna un acord de amânare a plății gazului rusesc, astfel încât condițiile noastre de plată să devină mai favorabile”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.
Szijjarto a mai menționat că livrările de gaz rusesc către Ungaria vor fi redirecționate de pe ruta de vest către ruta de sud prin conducta de gaz TurkStream.
”Astăzi am convenit ca gazul rusesc care a fost inițial furnizat în Ungaria prin rutele nordice, să fie redirecționat prin ruta sudică, astfel încât în viitorul apropiat Ungaria va primi gaz zilnic și putem fi siguri că nu vor exista restricții de utilizare de gaze naturale în Ungaria”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.
El și-a exprimat speranța că ”ruta de transport din sud nu va trebui să facă față dificultăților care au făcut ca exploatarea rutei de transport din nord să fie aproape imposibilă”.
”Conducta de gaz TurkStream va juca un rol și mai mare în aprovizionarea cu energie a Europei de Sud-Est și Centrală în perioada următoare”, crede Szijjarto. El a menționat că ruta nordică de aprovizionare cu gaz prin Austria ”este acum operațională în proporție de doar 30% din cauza problemelor cu conductele din nord”.
Ungaria se opune noilor sancțiuni
Ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a mai spus că Ungaria nu va permite noi sancțiuni împotriva Rusiei în sectorul energetic. ”Din Ungaria nu vor exista restricții privind utilizarea gazelor naturale”, a asigurat ministrul.
Ministrul ungar de Externe a sosit la Moscova de la Praga, unde a participat la o reuniune informală a miniștrilor Energiei din UE. În ajunul acelei întâlniri, el a spus că Ungaria nu va sprijini introducerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, deoarece un astfel de pas ar reprezenta o amenințare la adresa securității energetice a Europei, informează TASS.
Potrivit sursei citate, în iulie, Guvernul ungar a anunțat planuri de achiziție pentru încă 700 de milioane de metri cubi de gaz din Rusia pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a țării în următoarele luni.
La sfârșitul lunii august, Ungaria a semnat un contract cu Gazprom pe o perioadă de două luni pentru furnizarea a încă 5,8 milioane de metri cubi de gaz pe zi începând cu 1 septembrie.
În septembrie anul trecut, compania maghiară MVM a semnat două contracte pe termen lung cu Gazprom, care prevăd furnizarea unui total de 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin conducte prin Serbia și Austria, ocolind Ucraina.
Citește și:
Ungaria a fost plasată sub supraveghere de parlamentarii Consiliului Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat miercuri să plaseze Ungaria sub o procedură de monitorizare consolidată din cauza "problemelor legate de statul de drept", care, în opinia APCE, rămân "fără răspuns", a anunţat aceasta într-un comunicat, notează AFP.
Parlamentarii Consiliului Europei, reuniţi săptămâna aceasta pentru sesiunea de toamnă a Adunării sale, au votat (95 de voturi pentru, 25 împotrivă, o abţinere) pentru demararea procedurii de monitorizare completă (full monitoring procedure) împotriva Budapestei, potrivit comunicatului Adunării.
Această procedură "implică vizite regulate ale doi raportori APCE, un dialog permanent cu autorităţile şi evaluări periodice ale măsurii în care un stat membru îşi onorează obligaţiile şi angajamentele faţă de Consiliul Europei", a precizat APCE, potrivit căreia "problemele de lungă durată legate de statul de drept şi democraţia" din ţară "rămân în mare parte fără răspuns".
Ungaria, unde premierul ultraconservator Viktor Orban este la putere din 2010, se alătură altor zece state membre ale Consiliului Europei aflate în prezent sub control similar: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Turcia şi Ucraina, a detaliat APCE în document.
Într-o rezoluţie bazată pe un raport, Adunarea subliniază în special "folosirea pe scară largă a legilor cardinale, care necesită majorităţi de două treimi" şi care "restrâng sever pluralismul politic, (...) marcă a unui sistem democratic".
În plus, cadrul electoral al Ungariei "nu garantează condiţii echitabile care să conducă la alegeri corecte", a afirmat APCE, menţionând, în acelaşi timp, că, "luna trecută, au fost aduse o serie de 17 modificări legilor existente care vizează îmbunătăţirea funcţionării instituţiilor democratice, consolidarea transparenţei şi ( ...) regulilor privind conflictele de interese".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News