Undele cu ultrasunete ar putea fi folosite în curând pentru a sparge pietrele la rinichi
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
O tehnică nouă care ar putea elimina pietrele la rinichi cu unde ultrasunete poate oferi o opțiune de tratament neinvaziv pentru afecțiunea extrem de dureroasă, potrivit primului studiu uman, publicat recent .

Jonathan Harper de la Universitatea din Washington și colegii săi au descoperit că noua tehnică, litotripsia cu undă de explozie (BWL), promite să reducă costurile și povara de îngrijire a sănătății a tratamentului pietrelor la rinichi, potrivit AUA Journals.

„Noua tehnologie BWL a fragmentat cu succes pietre de o varietate de dimensiuni, locații și densități la fragmente de sub doi milimetri în decurs de 10 minute, cu leziuni tisulare neglijabile”, se arată în studiu. 

Uneori, pietrele la rinichi trec în mod natural prin urină, fenomen extrem de dureros.

Pietrele mici pot fi sparte cu tehnica litotripsiei cu unde de șoc extracorporale (ESWL). Această tehnică utilizează unde de șoc pentru a sparge pietrele și pentru a  ușura  eliminarea lor pe cale naturală în afara corpului.

Pacienții sunt de obicei sub sedare în timpul procedurii, care se efectuează de obicei într-un spital sau clinică.

Spre deosebire de ESWL, tehnica BWL folosește rafale scurte armonice de energie ultrasunete, spărgând pietrele mai rapid și fără a se folosi sedarea sau anestezia pacientului. 

Potrivit lui Harper și colegilor săi, rezultatele lor „sunt un pas către o litotritie la birou pentru pacienți”

Participanții la studiu

La studiu au fost 19 pacienți supuși unei proceduri chirurgicale numită ureteroscopie, care este utilizată pentru a trata pietrele mai mari. Mai întâi aceștia au fost tratați cu o expunere scurtă la BWL de cel mult 10 minute.

O procedură de ureteroscopie implică trecerea unui mic telescop, numit ureteroscop, prin uretră și vezică urinară și în sus în ureter pentru a localiza piatra, potrivit Universității Johns Hopkins.

Aceasta se efectuează de obicei sub anestezie generală și durează de la una până la trei ore. Pietrele mici pot fi îndepărtate întregi din ureter cu un dispozitiv asemănător unui coș, în timp ce pietrele mai mari sunt fragmentate, de obicei cu un laser. Aceste fragmente sunt apoi îndepărtate. Cercetătorii au folosit uteroscopul pentru a observa rezultatele tratamentului BWL.

O medie de 90% din volumul pietrei a fost complet spartă în perioada scurtă de tratament

39% din pietre au fost complet fragmentate, în timp ce 52% au fost parțial fragmentate. Majoritatea fragmentelor erau suficient de mici pentru a trece fără durere semnificativă.

Studiul a constatat că nu a existat leziuni tisulare reduse sau deloc cauzate de procedura BWL, în afară de sângerări ușoare.

„Abilitatea de a sparge pietrele în mod neinvaziv și de a elimina fragmentele la pacienții treji la prima ședință în clinică are potențialul de a oferi un tratament la timp, ceea ce duce la o reducere a durerii generale, a costurilor și a sarcinii de resurseacestei afecțiuni", au scris cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel