Data publicării:

Nicușor Dan face parc acolo unde trebuia să fie Cartierul Justiției și vine cu o nouă locație. Cazanciuc: 20.000 de oameni, invitați să nu-și mai caute dreptatea

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Există mai multe locații unde ar putea fi construit Cartierul Justiției în București, care au fost analizate printr-un studiu de amplasament.

Senatorul Robert Cazanciuc a publicat pe Facebook o postare cu privire la Cartierul Justiției din București. Acesta a precizat că în anul 2013 a fost întocmit un studiu de amplasament al Cartierului Justiției pe ”terenul delimitat de bulevardele Unirii, Octavian Goga şi Mircea Vodă, precum şi de strada Nerva Traian, cunoscut public cu denumirea de Esplanada”. De asemenea, studiul a luat în calcul și alte două locații: ”Casa Radio din Splaiul Independeței şi Casa Academiei din Calea 13 Septembrie”.

Cazanciuc precizează că în urma analizei criteriilor urbanistice pentru realizarea proiectului, cel mai mare punctaj l-a obținut amplasamentul Esplanada. 

„Din perspectiva gradului de accesibilitate publică, amplasamentul selectat a fost notat cu un maxim de 5 puncte, din 5 posibile, iar locația Casa Academiei, invocată recent de Nicușor Dan, a obţinut cel mai slab punctaj, respectiv 2 puncte”, a scris senatorul.

În continuare, Cazanciuc a precizat că Nicușor Dan, primarul Capitalei, ”le propune astfel bucureştenilor să mute un obiectiv de investiţii de pe un teren deservit de 3 bulevarde şi o stradă majoră cu numeroase mijoace de transport în comun de suprafaţă şi de metrou, într-un loc deservit de o singură linie de autobuz”.

„Realizarea Cartierului Justiţiei pe terenul delimitat de bulevardele Unirii, Octavian Goga şi Mircea Vodă, precum şi de strada Nerva Traian, cunoscut public cu denumirea de Esplanada, a fost stabilită în urma unui studiu de amplasament întocmit în anul 2013 de către Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, la solicitarea Ministerului Justiţiei. Studiul a luat în calcul şi alte două amplasamente pe care s-ar putea realiza Cartierul Justiţiei: Casa Radio din Splaiul Independenței şi Casa Academiei din Calea 13 Septembrie.

Cel mai mare punctaj, în urma analizei criteriilor urbanistice pentru realizarea unui proiect de asemenea amploare, a fost cumulat de amplasamentul Esplanada. Din perspectiva gradului de accesibilitate publică, amplasamentul selectat a fost notat cu un maxim de 5 puncte, din 5 posibile, iar locația Casa Academiei, invocată recent de Nicușor Dan, a obţinut cel mai slab punctaj, respectiv 2 puncte.

Amplasamentul, asumat prin două legi

Primarul capitalei le propune astfel bucureştenilor să mute un obiectiv de investiţii de pe un teren deservit de 3 bulevarde şi o stradă majoră cu numeroase mijloace de transport în comun de suprafaţă şi de metrou, într-un loc deservit de o singură linie de autobuz. Cu alte cuvinte, cei aproximativ 20.000 de cetăţeni care vor lucra sau vor avea nevoie de serviciile de justiţie ce vor funcţiona în Cartier sunt invitaţi să nu îşi mai caute dreptatea pentru că poluează oraşul cu drepturile lor.

În condiţiile unui oraş paralizat de trafic, solicitarea unui primar de a încerca să blocheze realizarea unui proiect care ar opri mii de maşini să mai circule inutil către şi între cele 23 de instituţii de justiţie, reprezintă pur şi simplu o insultă şi o trădare a cetăţenilor capitalei. Norocul oraşului este că actualul amplasament a fost asumat prin 2 legi votate de Parlament şi o Hotărâre de Guvern (....)

Spații verzi

Din păcate, Nicușor Dan se folosește în mod ipocrit de o temă de interes pentru oamenii de bun simț și îi păcălește în mod deliberat că ar fi interesat de situația spațiilor verzi din Capitală, dovada interesului fiind gradul de degradare a marilor parcuri din administrarea Primăriei Capitalei.

Fără să fi făcut ceva pentru Cișmigiu sau Herăstrău, primarul propune însă un nou parc în locul în care anul viitor este programată demararea lucrărilor pentru construirea Cartierului Justiției, omițând cu bună știință să spună că din anul 2019, prin HG nr.592/2009, PMB a primit dreptul de a realiza proiecte de interes pentru București pe jumătate din cele 10,71 ha ale amplasamentului Esplanada. Dacă Nicușor Dan ar fi trăit în lumea reală, și nu în cea virtuală, ar fi demarat deja procedurile pentru utilizarea acestui teren ca să construiască o sală de concerte atât de necesară Festivalului George Enescu, iar în jurul acesteia ar putea realiza un parc care să pună în valoare noile funcțiuni publice ale amplasamentului.

Eu înțeleg că cei doi au bătut palma pentru ca Nicușor Dan să fie răsplătit pentru susținerea domnului Ciucă la prezidențiale, dar, totuși, această susținere nu poate fi răsplătită oricum, călcând cu bocancii pe acte oficiale emise de Guvern sau de către Parlament. Altfel, palma bătută este dată peste obrazul bucureștenilor.

În prima imagine puteți vedea distributia in oraș a cladirilor de justiție astăzi, iar în a doua delimitarea pe Esplanada a Cartierului de zona alocată PMB si unde nu există nici o soluție asumată de ND”, a scris Cazanciuc pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel