Unde se află şi cum arată mormântul lui Robin Hood
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 07 oct 2022, 01:59
WhatsApp
sursa: Wiki Commons
sursa: Wiki Commons
Unde se crede că este înmormântat celebrul Robin Hood?

În „A Gest of Robyn Hode”, una dintre cele mai vechi balade despre Robin Hood care au supraviețuit, se spune că Robin a murit la „Kyrkesley”, ucis de o căpetenie feminină fără nume și Sir Roger de Doncaster, dar circumstanțele complete ale morții sale nu sunt cunoscute. O baladă ulterioară, cunoscută sub numele de „Moartea lui Robin Hood”, înregistrată pentru prima dată în secolul al XVII-lea, conține povestea care a devenit acum relatarea tradițională.

Suferind de o boală, Robin caută ajutor de la o rudă de-a sa, căpetenia feminină din „Churchlees” sau „Kirkly”. Ea pretinde că îl vindecă lăsându-i sângele să curgă până la moarte. Într-o altă versiune a acestei balade, înregistrată pentru prima dată în 1786, actul final al lui Robin este să tragă o săgeată de la fereastra camerei sale, spunându-i tovarășului său Little John să-l îngroape în locul unde cade săgeata. Potrivit Cunoaşte Lumea, îmbunătățirile ulterioare ale poveștii adaugă că prima săgeată a lui Robin a aterizat în apă curgătoare, așa că a trebuit să se tragă a doua săgeată.

Robin "se odihneşte" în pădure, aşa cum a trăit toată viaţa

Povestea spune că, înainte să moară, Robin i-a spus lui Little John unde dorește să fie înmormântat. Se spune ca a tras o săgeată de la fereastra mănăstirii, iar locul unde avea să aterizeze săgeata, va fi locul în care va fi înmormântat el. Mormântul actual poate fi văzut din locul în care astăzi se află ruinele mănăstirii, ceea ce corespunde legendei. El se află în spatele cârciumii “Three Nuns” (tradus Trei Măicuțe), și se spune că măicuțele l-au îngrijit pe Robin Hood cât timp acesta a fost bolnav.

Monumentul cunoscut sub numele de Mormântul lui Robin Hood este situat într-o pădure proprietate privată, la 650 de metri de casa fostei căpetenii feminine Kirklees. Această casă, care este încă în picioare, este locul în care se crede că stătea Robin Hood în momentul morții sale. Piatra funerară aflată acum în acest loc este înconjurată de un zid de piatră jos și un gard. Se spune că acesta a fost ridicat în secolul al XIX-lea, pentru a împiedica muncitorii locali să fure bucăți de piatră, despre care ei credeau a fi un leac pentru durerea de dinți. În 2015, echipa emisiunii TV Expedition Unknown a efectuat o investigație asupra autenticității acestui mormânt, cu ajutorul radarului care pătrunde la sol. Surprinzător, nu au găsit informații de perturbare a solului care să indice o înmormântare.

A existat în realitate sau a fost personaj fictiv?

Baladele mai vechi îl pun pe Robin Hood în locuri reale, perfect identificabile, și mulți sunt convinși că el a fost o persoană reală, al cărui portret a fost prezentat cu mai multă sau cu mai puțină acuratețe. În același timp este posibil ca Robin Hood să fi fost doar o persoană fictivă, iar folcloristul Francis James Child declara: „Robin Hood este fără îndoială, o creație a muzei baladelor”, iar punctul său de vedere n-a fost contestat. Altă teorie este aceea că Robin Hood își are originile în folclor sau în mitologie și, în ciuda frecventelor trimiteri creștine din baladele mai vechi, s-a presupus că Robin Hood ar avea legături cu o religie păgână, care a existat în perioada medievală, după antropologul britanic Margaret Murray.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?