Unde se află pancreasul. Funcția acestuia și afecțiunile care perturbă sistemul digestiv
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Tot mai multe persoane se întreabă unde se afla pancreasul. Pancreasul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Ne ajută să digerăm alimentele secretând suc pancreatic și hormoni.

Pancreasul este un organ al sistemului digestiv uman care are funcții exocrine și intrasecretorii, eliberând suc pancreatic în intestine și hormoni în sânge. În cazul unei afecțiuni a pancreasului nu ar trebui să vă automedicați, deoarece medicii selectează medicamentele pentru fiecare pacient în mod individual, în funcție de starea și diagnosticul pacientului. Cu toate acestea, absolut toți pacienții care suferă de boli pancreatice vor trebui să urmeze o dietă strictă timp de câteva luni. Refuzul mâncărurilor prăjite, foarte sărate, acre și picante, precum și alimente grele. Asigurați-vă că beți apă minerală purificată, care se aplică nu numai persoanelor bolnave, ci și persoanelor sănătoase.

Unde se află pancreasul. Semne care îți indică o afecțiune a pancreasului

Pancreasul este situat în abdomen în partea superioară a abdomenului, epigastru, în spatele stomacului. În ceea ce privește coloana vertebrală, la nivelul a 1-2 vertebre lombare. Glanda se învecinează cu vena cavă inferioară, vena renală stângă, aortă, colonul transvers, rinichiul stâng, splina.

Pancreasul este format din trei secțiuni. Capul este partea cea mai lată a organului, deviat în jos. Din el pleacă un canal, prin care sucul pancreatic pătrunde în duoden. Corpul este situat peste și ușor la stânga coloanei vertebrale. Coada este cea mai îngustă și mai lungă parte a organului. Pancreasul este o glandă cu secreție mixtă, adică sarcina sa principală este de a produce suc pancreatic, care conține enzime digestive care descompun proteinele, grăsimile și carbohidrații din duoden. Acesta produce hormoni în sânge care reglează metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților.

Există mai multe boli ale pancreasului care sunt însoțite de durere. Adesea, acest lucru se datorează unei încălcări a producției de enzime care descompun proteinele, grăsimile și carbohidrații. Cu patologia funcției endocrine, durerea nu este observată, deoarece apar modificări la nivel hormonal. Aceste dureri se aseamănă cu disconfortul la nivelul ficatului.

Pancreatită acută și cronică. Simptomele care semnalează manifestarea acesteia

Există pancreatită acută și cronică. Pancreatita acută se caracterizează prin durere acută, numită și colică pancreatică, în abdomenul superior, care este adesea zona zoster. O trăsătură distinctivă este durerea crescută după masă, dar respirația și tusea nu o afectează. Aceasta poate fi ameliorată dacă urmezi o cură de detoxifiere cu semințe de in.

De asemenea, se manifestă greața și vărsăturile care nu aduc alinare. În vărsături, alimentele consumate recent sunt vizibile mai întâi, apoi mucusul și bila. Chiar și o înghițitură de apă poate provoca vărsături. De asemenea, iritabilitatea este crescută, lăcrimarea, tremuratul la nivelul extremităților superioare. Se manifestă creșterea temperaturii corpului și modificări ale pielii.

Pancreatita cronică se dezvoltă atunci când organul în sine este deteriorat, au loc leziune autoimune, toxice sau din cauza tulburărilor în activitatea altor organe și sisteme, adesea organele tractului gastrointestinal. În 70% din cazuri, cauza este consumul excesiv de alcool. Un factor la fel de important este predispoziția genetică.

Există mai multe perioade de pancreatită cronică. Primar, până la 10 ani. Alternează între perioade de exacerbare și remisiune. Principalul simptom în timpul unei exacerbări este durerea de intensitate diferită, greață, uneori vărsături, flatulență, diaree. La fel cum durerea de colon radiază în spate, disconfortul provocat de pancreatită ar putea să provoacă durere în spate.

Din moment ce cunoști unde se află pancreasul vei reuși să depistezi la timp manifestarea unei perioadă de pancreatită. A doua perioadă, mai mult de 10 ani, se caracterizează prin tulburări în activitatea stomacului și a intestinelor. Se manifestă prin durere, de obicei surdă, dureroasă, în abdomenul superior și buric, constipație, greutate în stomac, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel