Unde ar putea avea loc atentatul împotriva românilor anunțat de Omar Bakri
România a devenit o ”țintă legitimă” pentru atentate teroriste, zice șeicul Omar Bakri, un radical expulzat din Marea Britanie, după exploziile de la metroul londonez. Probabil, nu e o vorbă în vânt. Până acum, atacurile extremiștilor au vizat țările puternice. Cu acestea se luptă celulele teroriste, pe de o parte. Pe de alta, este vorba despre impactul evenimentelor care implică națiuni de elită. O știre despre un avion congolez prăbușit în junglă nu va rezista mai mult de câteva ore la tv. Avionul Air France căzut în Atlantic a furnizat breaking news, zile în șir.
Este posibil ca extremiștii să încerce, pe viitor, descurajarea aliaților pe care și i-au făcut occidentalii. Nu mașinăria de război românească sau poloneză îi interesa pe americani, când s-au dus în Afganistan, deși nu poate fi neglijată o contribuție măsurată în sute de vieți omenești. În primul rând, ei au vrut să arate că nu sunt singuri, că nu e un război între două țări și au de partea lor zeci de națiuni democratice. Atentatele ar putea, cred șeicii terorii, să îi descurajeze pe unii mai slabi de înger și să-i facă mai precauți pe alții.
Nu este exclus ca acest avertisment să fi dat de gândit unei părți a publicului: ce căutăm, noi, domnule, într-un război care nu ne privește? Cred că abordarea este greșită. În 2004, când am fost primiți în NATO, cu toții ne bucuram că ne vor apăra americanii. Într-o alianță, trebuie să intervii, la rândul tău, când partenerul dă de necaz. Nu poți să ai doar câștiguri, există și costuri. Oricât de dramatic ar fi un atentat, zecile de morți nu se compară cu sutele de mii de victime ale unui război adevărat.
Cât despre șeicul Bakri, nu trebuie să îi sperie pe români cu atentate locale, la Titu. În 2004, în gara Atocha, din Madrid, au murit 16 români și 142 au fost răniți într-o serie de atacuri cu bombă. România a fost a doua țară, după Spania, ca număr al victimelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News