Data publicării:

Unde a fost descoperit cel mai vechi vin din lume. Are aproximativ 2.000 de ani

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol unde s-a descoperit cel mai vechi vin din lume.

Alegeri prezidentiale 2024

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai vechi vin din lume, transmite Agerpres. De fapt, este vorba despre o picătură de vin alb care ar avea aproximativ 2.000 de ani, relatează agenţia DPA. Vinul a fost descoperit în 2019 într-un mausoleu roman de lângă Carmona, un oraş de lângă Sevilla, despre care se crede că ar fi fost un mormânt de familie care ar data din perioada vechiului oraş roman Carmo.

Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Cordoba şi de la Departamentul de arheologie al oraşului, acest sit funerar conţinea şase urne cu rămăşiţe umane, precum şi mai multe obiecte. Oamenii de știință au găsit rămăşiţele unei persoane de sex masculin acoperite de un lichid "roşiatic" în interiorul unei urne funerare din sticlă, sigilată. Descoperirea a fost catalogată drept "excepţională şi neaşteptată".

Ulterior s-a constatat că lichidul este vin alb, potrivit rezultatelor publicate în Journal of Archaeological Science, asta deși lichidul s-a colorat în timp, posibil din cauza "reziduurilor solide conţinute în urnă".

Originea celui mai vechi vin din lume


În pofida acestor descoperiri importante, identificarea originii vinului s-a dovedit a fi o misiune complicată deoarece acesta nu poate fi comparat cu alte resturi de vin de la acea vreme. Cu toate acestea, cercetătorii au găsit asemănări cu profilul mineral al vinurilor albe din zilele noastre, produse în Montilla-Moriles, o regiune viticolă din estul oraşului Carmona, şi cu vinurile Jerez/Xeres/Sherry din Jerez de la Frontera. Oamenii de știință au precizat că în acest caz este vorba despre "cel mai vechi vin antic conservat în stare lichidă".

Anterior, cel mai vechi vin descoperit era o sticlă din Speyer, Germania, găsită în 1867, despre care se crede că ar proveni din secolul al IV-lea. Faptul că rămăşiţele acoperite de vin găsite acum în Spania aparţineau unui bărbat nu reprezintă o coincidenţă. În perioada romană, femeilor le era interzis să guste din această băutură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel