Undă verde a Parlamentului European pentru a închide importul de mărfuri care provoacă reducerea biodiversităţii. Ce produse sunt vizate
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Guillaume Meurice: Pexels
Fotografie de la Guillaume Meurice: Pexels
Proiectul de lege privind defrișările a fost aprobat de plenul Parlamentului European și marchează o piatră de hotar istorică în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Procesul nu este încă încheiat și vor fi necesare negocieri ulterioare cu Consiliul European și Comisia Europeană, dar aleșii statelor membre au reușit să extindă, în acest moment, propunerea de regulament conturată de executivul condus de Ursula von der Leyen. 

După lungi dezbateri și compromisuri, apare o lege mai largă. La categoriile inițiale definite de Bruxelles, care s-au limitat la carne de vită, cafea, cacao, ulei de palmier, soia și lemn, împreună cu derivatele acestora, domeniul de aplicare include acum cauciucul, porumbul, păsările de curte, caprele, porcii și ovinele, precum și  produse pe bază de carbon și hârtia imprimată, potrivit Europa Today.

”În ciuda lobby-ului intens din partea industriei pentru a săpa lacune în lege, deputații europeni au rezistat presiunii de a exclude pielea sau ciocolata și au adăugat chiar și alte produse precum porcii, păsările de curte și porumbul”, a spus Sini Eräjää, activist Greenpeace pentru pădurile europene, adăugând: ”Cetățenii europeni trebuie să fie siguri că nimic din ceea ce cumpără - cafeaua pe care o beau, cureaua pe care o poartă sau anvelopele bicicletei lor - nu merge în detrimentul pădurilor distruse".

Pentru a combate schimbările climatice globale și pierderea biodiversității, Parlamentul solicită companiilor să se asigure că produsele vândute în Uniunea Europeană nu provin din terenuri defrișate sau degradate. 

Între 1990 și 2020, o suprafață mai mare decât UE însăși a fost pierdută din cauza defrișărilor. Consumul cetățenilor europeni determină distrugerea și deteriorarea plămânilor verzi pentru 10%, chiar dacă mai multe studii atestă nu mai puțin de 16% din pierderi.

”Recunoscând că UE este responsabilă pentru aproximativ 10% din defrișările globale, nu avem de ales decât să ne intensificăm eforturile pentru a opri defrișările globale”, a declarat raportorul luxemburghez, Christophe Hansen.

Ce prevede noua lege 

Aprobată cu 453 de voturi pentru, 57 împotrivă și 123 abțineri, noua lege obligă companiile să verifice dacă produsele vândute în UE nu au fost produse pe terenuri defrișate sau degradate. Aceasta ar fi așa-numita practică de ”due diligence”. Acest mecanism ar asigura consumatorilor că produsele achiziționate nu contribuie la distrugerea pădurilor, inclusiv a celor tropicale care sunt considerate de neînlocuit.

De asemenea, companiilor li se cere să verifice dacă produsele sunt fabricate ”în conformitate cu prevederile dreptului internațional privind drepturile omului” și că respectă drepturile popoarelor indigene.

Un alt punct asupra căruia deputații insistă se referă la intervalul de timp: produsele nu trebuie să provină din terenuri defrișate după 31 decembrie 2019. Acesta este cu un an mai devreme decât propune Comisia.

De asemenea, băncile sunt vizate

Un punct crucial se referă apoi la instituțiile financiare, despre care Strasbourg cere să fie supuse unor cerințe suplimentare, astfel încât chiar și băncile, de exemplu, să garanteze că nu împrumută bani pentru finanțarea activităților legate de defrișare. 

Legislația nu interzice nicio țară de origine sau tip de produs, dar companiile care introduc produse pe piața UE vor fi obligate să evalueze riscurile asociate defrișărilor de-a lungul întregului lanț de aprovizionare în care sunt introduse.

 Pentru a face acest lucru, aceștia vor putea, de exemplu, să folosească ”instrumente de monitorizare prin satelit, audituri pe teren, consolidarea capacității furnizorilor sau teste izotopice pentru a verifica originea produselor”, așa cum se precizează într-o notă a Parlamentului. 

Citește și:

Planul de economisire al UE. Ursula von der Leyen: "Un război al energiei. Trebuie să reducem consumul în orele de vârf". Banca Europeană a Hidrogenului, noua investiție a CE

Ursula von der Leyen a susținut astăzi cel de-al treilea discurs al său privind starea Uniunii. Acesta va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

Ursula von der Leyen a prezentat impactul activităţii Comisiei din ultimul an şi planurile sale viitoare, în special în ceea ce priveşte solidaritatea UE cu Ucraina, sancţiunile împotriva Rusiei, măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE şi de reducere a dependenţei sale de combustibilii fosili ruşi, precum şi actualele creşteri ale preţurilor la energie.

Și soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska, este prezentă, miercuri, în plenul Parlamentulul European de Strasburg la discursul președintei Comisie Europene, Ursula von der Leyen.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel