Una frumoasă și alta odioasă!” Daniel Cristea-Enache despre fazele lui Sadoveanu în politică
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Sâmbătă, 9 aprilie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, Despre literatură și politică (II), criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre cele două perioade politice ale scriitorului Mihail Sadoveanu. 

„Evoluția lui Mihail Sadoveanu are două faze. Una frumoasă, când el este în redacția unor ziare de stânga, orientare democratică pe vremea aceea, în epoca interbelică (când la puterea ajunsese dreapta și extrema dreaptă) și s-a spus atunci să i se ardă cărțile în piața publică lui Sadoveanu pentru că este „jidovit”, pentru că este mason. Aceasta este faza lui frumoasă și democratică.”, a arătat criticul Daniel Cristea-Enache. 

Mulți colegi ai lui de literatură erau în închisori

„După care vine faza a doua, după instalarea comunismului în România, în care el este unul dintre „capii” culturali ai acestui regim într-o Românie care fusese comunizată cu forța și în care mulți colegi ai lui de literatură erau în închisori, au murit în închisori. Aceasta este faza a doua a lui Sadoveanu în politică și aș spune că este o fază odioasă”, a mai precizat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel