Una dintre primele țări care ar putea rămâne fără petrol. Populația s-a revoltat timp de săptămâni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Harrison Haines)
Sursă foto: Pexels (Harrison Haines)
O țară asiatică ar putea rămâne fără petrol, cu toate că Guvernul a aplicat restricții pentru serviciile neesențiale. 

Ministrul energiei din Sri Lanka a emis un avertisment dur cu privire la stocurile de combustibil ale țării, deoarece națiunea se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii 70 de ani. Duminică, Kanchana Wijesekera a transmis mai există suficientă benzină pentru mai puțin de o zi la nivelul cererii obișnuite.

El a spus, de asemenea, că următorul său transport de benzină nu va avea loc decât peste două săptămâni.

Săptămâna trecută, Sri Lanka a suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, deoarece se străduiește să plătească pentru importurile de combustibil, alimente și medicamente. Wijesekera a declarat reporterilor că țara mai avea în rezerve 12.774 de tone de motorină și 4.061 de tone de benzină.

”Următorul transport de benzină este așteptat între 22 și 23 iulie”, a adăugat ministrul, citat de BBC

Nu dispun de fonduri pentru a plăti transporturile programate

Un transport de motorină este de așteptat să sosească în weekend, cu toate acestea, dl Wijesekera a avertizat că țara nu are suficienți bani pentru a plăti pentru importurile planificate de combustibil și țiței. Ministrul a mai spus că banca centrală a Sri Lankăi ar putea furniza doar 125 de milioane de dolari pentru achiziții de combustibil, cu mult mai puțin decât cei 587 de milioane de dolari necesari pentru transporturile sale programate.

Wijesekera a adăugat că țara datorează 800 de milioane de dolari către șapte furnizori pentru achizițiile pe care le-a făcut la începutul acestui an.

Situația s-a înrăutățit după ce Sri Lanka a interzis vânzările de combustibil pentru vehicule private până săptămâna viitoare.

Experții cred că este prima țară care a oprit vânzările de benzină către oamenii obișnuiți din criza petrolului din anii 1970 și până azi, când combustibilul a fost raționalizat în SUA și Europa.

Citește și: Companiile din Sri Lanka, aproape de colaps, pe fondul crizei socio-economice

Casele mai multor oficiali guvernamentali și parlamentari au fost incendiate

Mulțimi revoltate din Sri Lanka au incendiat mai multe case aparținând familiei Rajapaksas și mai multor parlamentari, după ce au fost atacați de susținătorii guvernului. Incendiul a pus capăt unei perioade tulburi în care premierul Mahinda Rajapaksa a demisionat pe fondul protestelor în masă împotriva guvernului său, însă acest gest nu a reușit să-i liniștească pe demonstranți, care au încercat să-i asalteze reședința oficială în timp ce era ascuns înăuntru. Cinci persoane au murit și peste 190 au fost rănite de luni.

Interdicția de acces la nivelul întregii insule a fost prelungită până miercuri dimineață, în timp ce autoritățile încearcă să înăbușe violențele. Mulți solicită în continuare președintelui Gotabaya Rajapaksa și fratele lui Mahinda, să părăsească mandatul, după săptămâni de demonstrații care au escaladat, proteste privind creșterea prețurilor și întreruperea curentului de luna trecută.

Poliția și echipele anti-revolte au fost desfășurate, iar gaze lacrimogene și tunuri cu apă au fost trase asupra susținătorilor guvernului după ce aceștia au încălcat liniile poliției și au atacat protestatarii folosind bastoane și răngi. Demonstranții furioși au ripostat, atacând susținătorii guvernului și vizând parlamentarii partidului de guvernământ, în special pe unul dintre ei, care a împușcat două persoane după ce o mulțime i-a invadat mașina și apoi s-a sinucis, potrivit poliției din Sri Lanka. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel