Una dintre cele mai vechi cărți din lume este scoasă la vânzare: Un manuscris rar care "a revoluționat studiul creștinismului" ar putea ajunge la o sumă uriașă de 3 milioane de lire sterline
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Una dintre cele mai vechi cărți existente, scrisă "în zorii creștinismului", urmează să fie cumpărată cu 3 milioane de lire sterline. 

Codexul Crosby-Schøyen - un manuscris biblic antic din Egipt - va fi vândut mâine de casa de licitații Christie's din Londra.

Datând de acum 1.700 de ani, acesta conține cinci texte creștine timpurii scrise în limba coptă, o limbă care provine din egipteana veche.

Printre acestea se numără cele mai vechi texte cunoscute din două cărți ale Bibliei - Cartea lui Iona și Prima epistolă a lui Petru. 

Chiar dacă prețiosul manuscris nu mai este întreg, casa de licitații Christie's se așteaptă ca acesta să se vândă cu până la 3 milioane de lire sterline (3,8 milioane de dolari). 

Cinci texte diferite, compuse inițial de cinci autori complet diferiți

Christie's a numit-o "cea mai veche carte cunnoscută publicului larg, aflată în mâini private" (care nu este deținută de un muzeu) și "una dintre cele mai vechi cărți existente". 

Este un "codex", în esență o carte antică formată din foi de papirus, principalul material folosit pentru scris în Egiptul antic, fabricat din miezul plantei papirus. 

Este un exemplu timpuriu al tranziției de la pergament la carte, așa cum o cunoaștem astăzi. 

Cu toate acestea, cele 104 pagini (52 de foi individuale sau "frunze") nu mai sunt cusute împreună și sunt cuprinse fiecare în spatele unui plexiglas protector. 

"Este chiar în acea perioadă, acea perioadă de tranziție, când pergamentul de papirus începe să se transforme în formă de codex", a declarat Eugenio Donadoni, specialist principal al casei de licitații Christie's în manuscrise medievale și renascentiste.

"Există dovezi că au existat codexuri mai devreme, dar niciunul nu a supraviețuit.  Acest lucru face ca manuscrisul de care vorbim să fie un obiect unic în istoria creștinismului și a informației", a precizat acesta.  

Codexul Crosby-Schøyen conține cinci texte diferite, compuse inițial de cinci autori complet diferiți.

Dar toate cinci au fost copiate de același "scrib" - o persoană care făcea copii scrise ale documentelor - în secolul al III-lea d.Hr.

Probabil un călugăr egiptean a folosit o "trestie proaspăt tăiată" înmuiată în cerneală pentru a scrie pe foile de papirus. 

Dr. Meredith Warren, lector senior în studii biblice și religioase la Universitatea din Sheffield, a numit lucrarea un "exemplu cheie al nașterii culturii și literaturii creștine". 

Cartea lui Iona și Prima epistolă a lui Petru

"Ceea ce face ca acest codex să fie atât de remarcabil, în afară de vechimea și caracterul său complet, este conținutul său", a declarat Meredith Warren într-un articol pentru The Conversation. 

Acesta conține cele mai vechi texte complete care au supraviețuit din două cărți biblice.

'Iona a fost o figură importantă pentru creștinii timpurii, deoarece a fost înghițit de un pește uriaș în timp ce asculta cu reticență chemarea lui Dumnezeu de a transmite avertismentul său profetic către niniviteni, descris ca fiind un oraș foarte rău', a spus Dr. Warren. 

"Cele trei zile pe care Iona le-a petrecut în burta peștelui au fost citite alegoric de către primii creștini pentru a prefigura perioada dintre moartea și învierea lui Hristos", adaugă ea

Donadoni a atribuit conservarea sa climatului uscat al Egiptului, adăugând că doar o mână de cărți din secolele al III-lea și al IV-lea au supraviețuit până în prezent.

"Toate descoperirile majore de manuscrise creștine pe care le-am avut în secolul al XX-lea și la sfârșitul secolului al XIX-lea sunt toate concentrate în Egipt pentru acele condiții climatice foarte precise", a afirmat el.

Codexul a fost achiziționat de la Universitatea din Mississippi în 1955, înainte de a fi cumpărat de omul de afaceri și colecționarul norvegian Martin Schøyen în 1988. 

Schøyen vinde acum acest obiect, alături de alte piese importante din colecția sa Shoyen, una dintre cele mai mari colecții private de manuscrise din lume, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel