Una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA: Un "rege al criptomonedelor", închis pentru 25 de ani după ce a furat miliarde de dolari de la clienții FTX
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Pixabay / China interzice băncilor să susțină cryptomonedele
Pixabay / China interzice băncilor să susțină cryptomonedele
Antreprenorul de criptomonede Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de furtul a miliarde de dolari de la clienții săi.

El a fost directorul executiv al FTX, care a intrat brusc în faliment în noiembrie 2022, lăsând milioane de utilizatori cu conturile blocate și fără posibilitatea de a face retrageri.

Americanul în vârstă de 32 de ani ar fi putut sta până la 100 de ani în spatele gratiilor - dar luna trecută, avocații săi au susținut că o astfel de sentință ar fi fost "barbară" și că o pedeapsă de cinci ani ar fi fost mai potrivită.

Rapoartele inițiale au anunțat că a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, iar mai apoi chiar la 25 de ani.

Procurorii au cerut judecătorului să îl închidă pe Bankman-Fried pentru 40-50 de ani, argumentând că publicul trebuie protejat de escroc și că o pedeapsă aspră ar descuraja alți infractori.

"Inculpatul a mințit zeci de mii de persoane și companii, pe mai multe continente, pe o perioadă de mai mulți ani", au declarat procurorii într-un dosar judiciar.

"El a furat bani de la clienții care i-au încredințat banii; a mințit investitorii; a trimis documente fabricate creditorilor; a pompat milioane de dolari în donații ilegale în sistemul nostru politic; și a mituit oficiali străini. Fiecare dintre aceste infracțiuni merită o sentință lungă", au adăugat aceștia.

Procurorii au mai spus că Bankman-Fried a costat clienții, investitorii și creditorii peste 10 miliarde de dolari. A folosit ilegal banii de la deponenții FTX pentru a-și acoperi cheltuielile, care au inclus achiziționarea de proprietăți de lux în Caraibe, presupuse mite către oficiali chinezi și avioane private.

Omul de afaceri a mințit în boxa martorilor atunci când a insistat că nu avea cunoștință de faptul că fondurile clienților ar fi fost folosite în acest mod

La audierea pentru pronunțarea sentinței în Manhattan, judecătorul Lewis Kaplan a declarat că omul de afaceri a mințit în boxa martorilor atunci când a insistat că nu avea cunoștință de faptul că fondurile clienților ar fi fost folosite în acest mod.

De asemenea, judecătorul a descris afirmația lui Bankman-Fried potrivit căreia victimele vor fi rambursate integral ca fiind "înșelătoare și lipsită de logică".

"Un hoț care își duce prada la Las Vegas și pariază cu succes banii furați nu are dreptul la o reducere a sentinței prin folosirea câștigurilor sale din Las Vegas pentru a returna ceea ce a furat", a avertizat judecătorul Kaplan.

Judecătorul a declarat că sentința reflectă "riscul ca acest bărbat să fie în măsură să facă ceva foarte rău în viitor".

Înainte de a fi condamnat, Bankman-Fried și-a cerut scuze într-o declarație incoerentă.

Judecătorul Kaplan a declarat că ar sfătui Biroul Federal al Penitenciarelor să îl trimită într-o închisoare de securitate medie sau mai puțin în apropierea zonei San Francisco, deoarece este puțin probabil să fie o amenințare fizică pentru alți deținuți sau pentru personalul închisorii, iar autismul și stângăcia sa socială l-ar face vulnerabil în fața altor deținuți într-o locație de înaltă securitate.

După prăbușirea prețurilor criptomonedelor în 2022, Bankman-Fried a încercat să astupe găurile din bilanțul filialei fondului de hedging al FTX, cunoscut sub numele de Alameda Research.

Procurorii au descris infracțiunile sale ca fiind una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel