Un vulcan activ de dimensiuni impresionante ar putea face ravagii pe Marte.
Oamenii de știință au identificat semnele unei posibile erupții vulcanice majore pe Marte, generate de o activitate neobișnuită observată pe Planeta Roșie. Sub câmpia numită Elysium Planitia, o fisură semnificativă în mantaua marțiană ar putea permite magmei să se ridice la suprafață, sugerând că Marte ar putea fi vulcanic activă, spun cei de la Agenția Spațială Europeană.
Cercetări recente sugerează că Marte, considerată până acum inactivă din punct de vedere geologic, ar putea, de fapt, să prezinte activitate. Această descoperire contrazice ipotezele anterioare, care susțineau că absența activității vulcanice și tectonice recente arată o planetă geologic stabilă.
Concluziile mai multor studii indică faptul că Marte ar putea fi mai activă geologic decât se credea inițial. Descoperirile, cum ar fi activitatea seismică înregistrată de Mars InSight și semnele de activitate vulcanică de pe suprafața planetei, sprijină ipoteza unor erupții vulcanice viitoare.
Se estimează că aceste urme au o vechime de aproximativ 50.000 de ani. În plus, prezența unui câmp magnetic local puternic în zona Elysium Planitia sugerează existența unei activități subterane ascunse. Dacă această teorie se confirmă, Marte ar deveni a treia planetă din sistemul solar cu activitate vulcanică, pe lângă Pământ și Venus.
Cercetătorii Adrien Broquet și Jeffrey Andrews-Hanna de la Universitatea din Arizona au analizat date topografice, geologice și seismice, ajungând la concluzia că un vulcan uriaș ar putea erupe pe Marte. Potrivit teoriei lor, acest vulcan ipotetic ar avea un diametru de cel puțin 3.500 de kilometri pentru a corespunde descoperirilor recente. Temperaturile ridicate de pe Marte ar putea favoriza formarea unor lacuri subterane, care ar putea susține forme de viață. Deși posibilitatea erupției unui vulcan masiv pe Marte există, probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc rămâne redusă.
Cu toate acestea, descoperirea activității geodinamice interne sugerează că Marte nu este doar activă seismic și vulcanic, ci că dispune de un sistem activ de erupții vulcanice la suprafață și fenomene seismice sub regiunea Elysium Planitia. Cercetările continuă iar savanții speră să elimine în timp orice dubiu legat de activitatea seisimică de pe Planeta Roșie odată ce apar tot mai multe dovezi. În plus, misiunea Mars InSight a detectat recent cutremure pe Marte, indicând clar că planeta este geologic activă, ceea ce ar putea influența activitatea seismică pe Pământ - în sensul că vom avea cutremure ceva mai puternice.
De asemenea, s-au descoperit mai multe dovezi că Marte a avut cândva râuri, lacuri și oceane. Roverele Curiosity și Perseverance au găsit minerale și sedimente formate în prezența apei, ceea ce întărește ideea că Marte a fost odată mai umedă și poate chiar locuibilă. În plus, cercetările au mai relevat urme ale unui câmp magnetic dispărut, ceea ce sugerează că Marte a avut cândva o magnetosferă, similară Pământului, care ar fi protejat-o de radiațiile solare și ar fi susținut un climat mai favorabil. Misiunile de pe Marte au mai scos un adevăr la iveală: metan în atmosferă. Acest gaz poate proveni fie din procese geologice, fie din activitatea biologică, ridicând întrebări despre posibilitatea existenței vieții microbiene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci