Data publicării:
Un votant din Slovacia a leşinat în secţia de votare şi a murit. Anunţarea rezultatelor anticipate se amână
Incident într-o secţie de votare din Slovacia. Un alegător a leşinat, iar ulterior a decedat.
În Slovacia, primele rezultate ale alegerilor parlamentare anticipate care s-au desfăşurat astăzi urmează să fie anunţate abia la ora locală 22:45, 23:45 la Bucureşti, adică cu trei sferturi de oră mai târziu decât era planificat iniţial.
Motivul acestui moratoriu, care se aplică la nivelul întregii ţări, a fost anunţat de Ladislav Orosz, preşedintele Comisiei de Stat pentru Alegeri şi Controlul Finanţelor Partidelor Politice. Într-o circumscripţie din capitală, unui alegător i s-a făcut rău, a leşinat şi apoi a decedat în secţia de vot. Deci primele estimări şi rezultate neoficiale nu vor fi publice mai devreme de ora 23:45, ora Bucureştiului. S-a votat peste tot, în capitală, în oraşe şi în state, în staţiunile montane, în secţiile de vot sau cu urne mobile.
Pentru cele 150 de locuri în Parlament, la alegeri au fost 2.722 de candidaţi din partea a 24 de partide şi a unei coaliţii. Potrivit sondajelor preelectorale, cele mai mari şanse de a câştiga alegerile le are fostul prim-ministru Robert Fico şi formaţiunea sa suveranistă SMER, aflat umăr la umăr cu proeuropenii de la Slovacia Progresivă. Slovacii sunt foarte conştienţi de importanţa alegerilor de acum din ţara lor.
"Pentru că este important pentru mine, ca şi pentru alţi slovaci, să vedem ce guvern vom avea şi ce decizii ia, cui aparţinem, Vestului sau Estului? De aceea sunt foarte importante alegerile pentru noi", a spus un slovac, citat de Rador Radio România.
Slovacia are circa 5,4 milioane de locuitori, este membră a Uniunii Europene şi a NATO.
În sondajele preelectorale, cel mai bine este plasat partidul SMER, social-democrat, al fostului premier Robert Fico. Acesta a promis că, dacă va câştiga alegerile, nu va mai livra Ucrainei arme şi muniţii.
Pentru slovaci sunt însă importante în primul rând problemele interne: inflaţia de 10%, cea mai înaltă din UE, şi finanţarea sistemului de sănătate, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News