Data publicării:

Un urs a fost găsit mort la Covasna după ce a fost lovit de o mașină

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
FOTO cu rol ilustrativ: Pixabay
Un urs a fost găsit mort după ce a fost accidentat de o mașină la ieșirea din localitatea Cernat, județul Covasna. Potrivit Gărzii de Mediu Covasna, acesta este al optulea urs ucis accidental în județ în 2024, majoritatea victimelor fiind lovite de trenuri sau autoturisme. Autoritățile estimează că populația de urși din Covasna a crescut considerabil, ajungând la aproximativ 2.000 de exemplare.

Un nou incident tragic s-a petrecut la ieșirea din localitatea Cernat, județul Covasna, unde un urs a fost accidentat mortal de un autoturism. Potrivit informațiilor oferite de Garda de Mediu Covasna, evenimentul a avut loc joi, iar autoritățile s-au deplasat de urgență la fața locului după ce au fost sesizate printr-un apel telefonic.

„În data de 26.09.2024, ca urmare a unui apel telefonic din partea reprezentantului Primăriei comunei Cernat, am fost informați despre faptul că pe DN11, la ieșirea din localitatea Cernat, un urs a fost lovit de o mașină. Reprezentanții Gărzii de Mediu Covasna, APM Covasna, Primăriei comunei Cernat și medicul veterinar s-au deplasat la fața locului, unde au constatat că ursul a fost accidentat mortal. Din dispoziția comisarului Gărzii de Mediu Covasna, cadavrul a fost transportat spre incinerare la o unitate autorizată", se arată într-o postare publicată de Garda de Mediu Covasna pe Facebook.

O problemă în creștere: urșii, victime frecvente ale accidentelor

Acest incident nu este unul izolat. Conform statisticilor oferite de autorități, în acest an, șapte urși au fost deja uciși accidental în județul Covasna, majoritatea fiind victime ale unor coliziuni cu trenuri sau autoturisme. Printre aceștia se numără și o ursoaică împreună cu doi pui, care au fost loviți de un tren în apropierea localității Ozun. Singurul pui supraviețuitor a fost capturat și transportat la un orfelinat pentru urși din localitatea Bălan, județul Harghita.

Gheorghe Neagu, directorul Agenției de Protecție a Mediului (APM) Covasna, a declarat recent că populația de urși din județ a crescut semnificativ în ultimii ani, estimând că în prezent trăiesc peste 2.000 de urși în Covasna. Acest număr a crescut dramatic față de 2016, când populația de urși era estimată la 1.000 de exemplare.

„În județul Covasna sunt peste 2.000 de urși, lucru care se poate demonstra cu metoda științifică. Ursoaicele, în ultima perioadă, au fătat doi, trei și chiar patru pui. Chiar mă uitam în statistică, am plecat de la 1.000 de urși în 2016 și am ajuns la 2.000 în ziua de azi”, a declarat Neagu într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Ursii invadează culturile și gospodăriile, în căutare de hrană

Odată cu creșterea populației de urși, incidentele în care aceștia pătrund în gospodării sau în culturi agricole s-au înmulțit. În căutare de hrană, urșii intră adesea în contact cu locuitorii județului. Gheorghe Neagu a subliniat că unii urși s-au obișnuit chiar să ceară mâncare la marginea drumurilor.

Problema urșilor din județul Covasna rămâne una complexă, autoritățile și localnicii fiind puși în fața provocărilor legate de gestionarea unei populații de animale sălbatice aflate în creștere și a riscurilor de accidente frecvente în zonele populate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel