Un membru al familiei Rothschild a acţionat în justiţie municipalitatea din Viena, pe care o acuză că a jefuit fundaţia înfiinţată de strămoşii lui şi că "perpetuează" astfel legile naziste, a anunţat sâmbătă presa internaţională, citată de AFP.
Potrivit Financial Times, litigiul - ce vizează un fond de caritate creat pentru a oferi ajutor psihiatric persoanelor care au nevoie de o astfel de terapie - conţine una dintre cele mai mari cereri de despăgubire prezentate vreodată în instanţă de descendenţi ai victimelor regimului nazist, trasnmite Agerpres.
Cotidianul austriac Kurier şi revista Profil au publicat la rândul lor o serie de informaţii despre acest caz, pentru care o audiere la Tribunalul din districtul Viena a fost fixată pe 20 februarie.
Viena "a acţionat ca şi cum decretele de confiscare naziste ar fi încă în vigoare", se afirmă în documentele depuse în instanţă de avocatul lui Geoffrey Hoguet, un urmaş al fratelui mai mic al magnatului Nathaniel Freiherr von Rothschild.
Geoffrey Hoguet acuză municipalitatea vieneză că şi-a însuşit fundaţia în cauză, încălcând astfel voinţa fondatorului acesteia, potrivit aceloraşi decumente depuse în instanţă.
La moartea sa în 1905, Nathaniel Freiherr von Rothschild, membru al ramurii austriece a bogatei familii Rothschild, originară din Frankfurt, a lăsat moştenire echivalentul a circa 100 de milioane de euro (110 milioane de dolari), o sumă care a devenit un fond ce oferă ajutor psihiatric persoanelor care au nevoie de o astfel de terapie. Fundaţia creată în numele său şi având acel scop, iniţial administrată de un comitet compus din 12 membri şi condus de familia Rothschild, a deschis două sanatorii. Primul sanatoriu, inaugurat în 1912, a devenit ulterior un centru de neurologie, care funcţionează şi în prezent.
Naziştii, după anexarea Austriei în 1938, au expulzat familia Rothschild în acelaşi an şi au dizolvat fundaţia în 1939. În 1956, la câţiva ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, fundaţia a fost redeschisă şi gestionarea sa încredinţată direct municipalităţii din Viena.
Geoffrey Hoguet, un investitor din New York şi susţinător financiar al lui Pete Buttigieg, candidat la preşedinţia Partidului Democrat din Statele Unite, doreşte ca un comitet de administraţie independent să fie instaurat. În plus, omul de afaceri newyorkez, în vârstă de 69 de ani, vrea să anuleze vânzarea unuia dintre acele sanatorii, amenajat în anii 2000 într-un palat construit în stil baroc, care a fost unul dintre primele centre de tratament din lume dedicate sănătăţii mintale. El consideră că imobilul a fost cedat municipalităţii din Viena la un preţ "net subevaluat", potrivit Financial Times.
Plângerea lui Geoffrey Hoguet vizează şi anularea unei clauze datând din 2017, care stipulează că dacă fundaţia va trebui dizolvată, atunci municipalitatea Viena va moşteni întreaga sa avere. Un avocat al municipalităţii vieneze a precizat într-un comunicat că acordurile legate de acea fundaţie au fost semnate în urmă cu multe decenii şi "cu cel mai mare respect şi în perfectă conformitate cu obiectivul" fundaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci