UPDATE: Firea și Pandele, replică după ce un think tank american i-a reclamat la Blinken, invocând legislația anticorupție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: colaj arhiva DC News, Freepik
Foto: colaj arhiva DC News, Freepik
Un think-tank american legat de republicani nominalizează mai multe persoane din politică şi presă care ar putea avea legătură cu eșecul statului de drept în România.

UPDATE: Gabriela Firea și Florentin Pandele au dat un drept la replică legat de acuzațiile aduse de către președintele Institutului "Frontiers of Freedom": ”Nu avem niciun fel de implicare în acest subiect! Suntem stupefiați că trebuie să ne apărăm, este absurd! Ne aflăm puși pe o asa zisă “listă” și ni se aduc niște acuzații halucinante fără nici cea mai mică dovadă! Acesta este dezinformarea clasică! Îi vom da în judecată  pe cei care proferează aceste minciuni și pe cei care vor continua să le disemineze”. 

--- 

 

Într-o scrisoare semnată de George Clay Landrith III, preşedintele Institutului "Frontiers of Freedom", şi adresată secretarilor de stat americani Anthony Blinken şi Janet Yellen, se solicită sancţionarea conform legii Magnitsky şi practic interzicerea accesului în SUA şi blocarea conturilor pentru un grup de persoane din România care şi-ar fi propus să distrugă unitatea Uniunii Europene şi a NATO, în favoarea Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin.

Persoanele amintite sunt acuzate că au avut un rol esenţial în adoptarea de legi şi reglementări împotriva libertăţii românilor şi ucrainenilor deopotrivă, şi au participat şi/sau au beneficiat de acţiuni şi practici corupte.

Vizaţi de autorul scrisorii sunt:

• Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF

• Cristian-Adrian Muntean, consilier al vicepreşedintelui ASF Cristian Roşu

• Marcel Valentin Ionescu, Director, Departamentul Strategie şi Stabilitate Financiară ASF

• Florin Golovatic, Director ASF

• Florin Pandele, Proprietar, AutoCar Group şi vicepreşedinte, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR)

• Florentin Pandele, Primar, Municipiul Voluntari; fost Director, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Ilfov; Director adjunct, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului Bucureşti

• Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse; Primarul General al Bucureştiului

• Cătălin Tolontan, Jurnalist, Coordonator Editorial, Libertatea şi Gazeta Sporturilor

Scrisoarea acuzatoare, în format original, poate fi citită AICI

"Obiectivul nostru a fost să adunăm și să sortăm probe pertinente într-o manieră care credem că va ajuta personalul dumneavoastră să facă, în timp util, desemnări şi să ia decizii bazate pe fapte dovedite. Dovezile pe care le-am adunat combină rapoarte din partea organizațiilor guvernamentale internaționale cum ar fi Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție (BERD), ONG-uri şi însemnări ale jurnaliștilor de investigație. Există dovezi că Putin este capabil să valorifice și să folosească acest act de corupţie pentru a limita capacitatea ucrainenilor de a călători și de a scăpa de crimele de război de care a fost acuzat oficial de către Curtea Penală Internațională", se spune în documentul citat.

Scrisoarea publicată pe site-ul Frontiers of Freedom și distribuită redacțiilor din România nu precizează ce anume se reproșează concret persoanelor nominalizate și nici nu prezintă dovezi în sprijinul acuzațiilor.

Lista, care cuprinde reprezentanți ai ASF și un om de afaceri cu interese în zona auto, dar și un jurnalist care a desfășurat o amplă campanie de presă în domeniul asigurărilor auto, ar putea face trimitere la nemulțumirile  Euroins, mai ales că în scrisoare se invocă expertiza BERD. Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare este acționar al Eurohold Bulgaria, firma-mamă a Euroins România, a cărei licență a fost retrasă în luna martie de către ASF, pe motiv că nu are suficiente lichidități pentru plata daunelor. Euroins a contestat în instanță decizia ASF în 12 aprilie, iar BERD a anunțat că nu există motive pentru a pune în discuție solvabilitatea companiei la care deține 25% din acțiuni. 

Precizarea redacției: DCNews a transmis o solicitare cu privire la dovezile care vin în susținerea celor mai sus invocate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel