Data actualizării:
Data publicării:

Un tezaur care conținea 44 de monede de aur bizantine au fost descoperitet în nordul Israelului

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Un tezaur constând din 44 de monede de aur pur a fost descoperit recent în urma săpăturilor arheologice efectuate de Autoritatea pentru Antichităţi din Israel în zona sitului Paneas (cunoscut mai târziu sub numele de Banias) din rezervaţia naturală Hermon.

Săpăturile, finanţate de compania Israel Electric Corporation, au fost efectuate înainte de conectarea sitului adiacent de druzi Maqam Nabi Khadr la reţeaua naţională de electricitate, potrivit Agerpres.

Dr. Gabriela Bijovsky, expertă în numismatică în cadrul Autorităţii pentru Antichităţi din Israel, a analizat tezaurul, compus în întregime din monede de aur pur, şi a identificat câteva monede din timpul împăratului Phocas (602-610 e.n.) şi multe monede bătute de împăratul Heraclius (610-641 e.n.). Cele mai recente monede, ale lui Heraclius, ajută la datarea tezaurului în perioada cuceririi musulmane a Levantului, în 635 e.n.

Potrivit dr. Yoav Lerer, directorul lucrărilor de excavare din partea Autorităţii pentru Antichităţi din Israel, "tezaurul de monede, cântărind aproximativ 170 de grame, a ascuns la baza unui zid de piatră în momentul cuceririi musulmane. Descoperirea reflectă un moment specific în timp, când ni-l putem imagina pe proprietar ascunzându-şi averea în faţa ameninţării războiului, sperând să revină într-o zi pentru a-şi recupera bunurile. Privind retrospectiv, ştim că el nu a fost atât de norocos", a adăugat Lerer. "Descoperirea tezaurului de monede poate, de asemenea, să aducă informaţii cu privire la economia oraşului Banias din ultimii 40 de ani de dominaţie bizantină", a mai spus el.

"Majoritatea monedelor sunt ale împăratului bizantin Heraclius", a declarat dr. Bijovsky, "iar ceea ce este deosebit de interesant este că în primii săi ani ca împărat pe monedă era înfăţişat doar portretul său, în timp ce la scurt timp după aceea, apa şi imagini cu fiii săi. Aceştia pot fi văzuţi crescând - din copilărie până când imaginea lor are aceeaşi dimensiune cu cea a tatălui lor, care este înfăţişat cu o barbă lungă", a adăugat cercetătoarea.

În timpul săpăturilor, care au avut loc în cartierul rezidenţial nord-vestic al oraşului antic Banias, au fost găsite rămăşiţe de clădiri, canale pentru apă şi conducte, un cuptor de ceramică, monede de bronz şi fragmente ale unor obiecte din ceramică, sticlă şi metal. Descoperirile datează de la sfârşitul perioadei bizantine (începutul secolului al VII-lea e.n.) şi de la începutul Evului Mediu (secolele al XI-lea - al XIII-lea).

Banias, în prezent parc naţional, este un sit arheologic rămas în urma unei aşezări din jurul unui izvor important, ridicat iniţial de canaaniţi, care au dedicat un altar zeului Baal. În perioada elenistică, Banias a servit drept loc de cult pentru zeul Pan (de unde provine numele original grecesc al sitului - Paneas). Aşezarea a cunoscut apogeul în perioada romană timpurie, când regele Irod cel Mare şi fiul său Filip al II-lea, au reconstruit în întregime oraşul şi l-au denumit Caesarea Philippi, în onoarea împăratului roman Augustus.

Conform tradiţiei creştine, Banias a devenit faimos drept loc în care apostolul Petru a proclamat că Iisus este hristosul, iar Iisus i-a dat lui Petru cheile împărăţiei cerurilor. În perioada bizantină, lângă izvor a fost construită o biserică. În perioada cruciaţilor, în 1129, cruciaţii au început fortificarea oraşului pentru a face din el o bază militară din care să atace şi să cucerească Damascul, însă acest lucru a fost de scurtă durată, deoarece musulmanii au cucerit oraşul în 1132 e.n.

"Tezaurul de monede este o descoperire arheologică deosebit de semnificativă, deoarece datează dintr-o importantă perioadă de tranziţie din istoria oraşului Banias şi a întregii regiuni a Levantului. Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, împreună cu Autoritatea Parcurilor Naţionale, vor lucra împreună pentru a expune comoara publicului", a declarat Eli Escusido, directorul Autorităţii pentru Antichităţi din Israel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel