Urmărește emisiunea live
Un test de sânge bazat pe inteligența artificială poate prezice boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care, utilizând inteligența artificială, poate prezice cine va dezvolta boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Testul este compatibil cu echipamentele existente în multe laboratoare ale NHS (Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie) și, dacă va fi validat pe un număr mare de persoane, ar putea fi disponibil în doi ani.

În prezent, nu există medicamente care să protejeze creierul împotriva bolii Parkinson, dar un test predictiv precis ar permite clinicilor să identifice persoanele potrivite pentru testele clinice ale tratamentelor menite să încetinească sau să oprească boala.

„Trebuie să ajungem la oameni înainte ca aceștia să dezvolte simptome. Este întotdeauna mai bine să facem prevenție decât să vindecăm”, a declarat profesorul Kevin Mills, unul dintre autorii principali ai studiului de la UCL Great Ormond Street Institute of Child Health.

Boala Parkinson, cea mai rapidă afecțiune neurodegenerativă în creștere la nivel global, afectează peste 150.000 de persoane în Marea Britanie și 10 milioane la nivel mondial. Aceasta este cauzată de acumularea unei proteine numite alfa-sinucleină, care deteriorează celulele nervoase producătoare de dopamină în creier.

Pentru a dezvolta testul, oamenii de știință de la UCL și de la Universitatea din Göttingen au folosit un algoritm de învățare automată pentru a identifica un model de opt proteine în sânge la pacienții cu Parkinson. Algoritmul a prezis corect boala la alți pacienți cu mai mult de șapte ani înainte de apariția simptomelor.

Profesorul Roger Barker de la Universitatea din Cambridge a declarat că, dacă testul va fi validat de alte grupuri, ar putea permite diagnosticarea bolii în stadiile cele mai timpurii, permițând pacienților să fie înscriși în studii clinice când procesul bolii abia a început.

„Am putea trata persoanele cu Parkinson cu terapii de modificare a bolii înainte ca acestea să fi pierdut multe celule din creier”, a spus el, adăugând că deși terapiile eficiente încă nu există, acest studiu reprezintă un pas în direcția cea bună.

Profesorul Ray Chaudhuri, directorul medical al Centrului Internațional de Excelență al Fundației Parkinson, a avertizat că există provocări majore asociate cu astfel de teste. „Parkinson nu este o singură boală, ci un sindrom care se poate prezenta în diferite moduri”, a spus el, subliniind că managementul diferă și nu se potrivește tuturor. Totodată, un diagnostic precoce ridică probleme etice considerabile și ar putea afecta polițele de asigurare ale pacienților.

Cu toate acestea, Chaudhuri a menționat că testul ar putea ajuta la identificarea persoanelor potrivite pentru viitoarele teste de molecule neuroprotectoare și că activitatea fizică și exercițiile programate ar putea încetini evoluția bolii la persoanele „la risc”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel