Un tenismen prins dopat din cauza unui supliment contaminat a scăpat cu 13 luni suspendare. ITIA, decizie diferită faţă de cazul Halep
Victor Bini, jucător brazilian de tenis, a fost suspendat 13 luni pentru că a picat un control antidoping. Ca şi în cazul Halep, e vorba tot de un supliment contaminat. Iată de ce ITIA a luat o decizie complet diferită aici.
"Pe 26 aprilie 2023, la un turneu M15 din Brazilia, Bini, în vârstă de 20 de ani, a furnizat o probă de urină în competiție, despre care s-a constatat că conține metaboliți ai clomifenului. Clomifenul – o substanță anti-estrogenică – este total interzis în conformitate cu Secțiunea S4 a Listei interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).
Bini, care are un clasament ATP de simplu de 1.631, a recunoscut încălcarea regulilor anti-doping (ADRV) și a furnizat dovezi că sursa clomifenului a fost un supliment contaminat pe care l-a comandat, produs în Brazilia. De asemenea, ITIA a primit dovezi suplimentare din partea jucătorului, inclusiv fotografii făcute cu suplimentul în lunile anterioare testării pozitive pentru clomifen și o cronologie a utilizării acestuia. ITIA s-a consultat cu laboratorul acreditat WADA din Montreal, care a confirmat că rezultatul pozitiv este în concordanță cu argumentul lui Bini privind un supliment contaminat. Având în vedere circumstanțele cazului, ITIA a acceptat că este mai probabil ca suplimentul să fie sursa clomifenului găsit în organismul jucătorului.
TADP impune o suspendare de patru ani dacă ADRV este intenționată și doi ani pentru cazurile neintenționate, cu posibile reduceri suplimentare în funcție de gradul de vină sau neglijență al jucătorului. În acest caz, ITIA a acceptat că încălcarea nu a fost intenționată și că jucătorul nu a avut nicio vină sau neglijență semnificativă pentru acea încălcare. ITIA a propus, iar Bini a acceptat, o perioadă de ineligibilitate de 13 luni”, se arată în comunicatul postat de Agenția de Integritate pe site-ul oficial.
Ce este clomifenul
Clomifenul este un medicament folosit în principal pentru tratamentul infertilității feminine. Sub denumirea sa comercială Clomid, clomifenul este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen, ceea ce înseamnă că acționează asupra receptorilor de estrogen din organism, dar nu produce în mod activ estrogen. Principala sa utilizare este în tratarea tulburărilor de ovulație la femei, în special în sindromul ovarelor polichistice (SOP).
Clomifenul acționează prin creșterea producției hormonului luteinizant (LH) și a hormonului foliculostimulant (FSH) în creier, care stimulează ovulația. Acesta este de obicei administrat oral, sub formă de pastile, și este adesea folosit în tratamente de fertilitate pentru a ajuta femeile să ovuleze regulat și să crească șansele de a rămâne însărcinate. Este important de menționat că clomifenul trebuie prescris și administrat sub supravegherea unui medic, deoarece poate avea efecte secundare și necesita monitorizarea atentă a ciclurilor menstruale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News