Data publicării:

Un tablou realizat de Bernardino Luini, discipol al lui Leonardo da Vinci, scos la licitaţie în noiembrie, la Paris

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un tablou realizat de Bernardino Luini, pictor italian din secolul al XV-lea care a lucrat o perioadă sub îndrumarea lui Leonardo da Vinci şi căruia anumiţi experţi îi atribuie celebra pictură ''Salvator Mundi'', va fi pus în vânzare la jumătatea lunii noiembrie, în cadrul unei licitaţii organizate la Hotel Drouot din Paris, potrivit AFP.

În contexul celebrării a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, căruia îi va fi consacrată o amplă expoziţie vernisată joi la Muzeul Luvru din Paris, tabloul Fecioara cu pruncul, Sfântul Gheorghe şi un înger muzicant, de Bernardino Luini, s-ar putea vinde cu o sumă cuprinsă între 1,8 milioane şi 2 milioane de euro.

Tabloul va fi pus în vânzare pe 14 noiembrie în cadrul unei licitaţii organizate de casa Aguttes la Hôtel Drouot din Paris. Pictura a fost achiziţionată pe 6 iulie 2017 de un colecţionar privat german pentru o sumă considerabil mai mică, de 200.000 de euro, în cadrul unei vânzări organizate de casa Christie's la Londra. Bernardino Luini (1480-1532), supranumit Rafael de Lombardia, a fost, împreună cu Giovanni Antonio Boltraffio (1467-1516), unul dintre cei mai importanţi elevi şi asistenţi ai marelui maestru toscan Leonardo da Vinci.

Acest tablou reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul şi celebrul Salvator Mundi, care nu a mai apărut în public de la vânzarea sa pentru suma record de 450 de milioane de dolari în 2017, au fost achiziţionate în jurul anului 1900 de marele colecţionar britanic Sir Francis Cook şi ambele au fost considerate ca fiind realizate de Bernardino Luini. Francis Cook, conducătorul unui imperiu industrial, era sprijinit în realizarea acestor achiziţii de Sir Charles Robinson, custodele colecţiei de artă a reginei Victoria. Tabloul lui Bernardino Luini, foarte graţios, având în fundal un sat şi un peisaj montan imaginare, îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe la scurt timp după uciderea balaurului, simbolul răului, oferind capul creaturii pruncului Iisus, aflat în braţele mamei sale.

Isus îi oferă o ramură de palmier, simbol al victoriei, iar în spatele lor, un înger cântă la lăută. Tabloul, realizat în ulei pe lemn, supus mai multor restaurări stângace cu lacuri în nuanţe gălbui, a fost renovat în totalitate, regăsindu-şi strălucirea originală. Culorile vii sunt o trăsătură tipică a tehnicilor frescei şi sfumato, inspirate direct din stilul picturilor lui Leonardo da Vinci. Pictura lui Bernardino Luini pune în valoare culoarea pielii personajelor reprezentate, sporind caracterul sentimental al scenei descrise.

În secolul al XVI-lea, Bernardino Luini, cunoscut ca un foarte talentat realizator de fresce, era cel mai faimos pictor din Milano. Pentru o perioadă, artistul a fost dat uitării din cauza unei greşeli a istoricului de artă Giorgio Vasari care, în lucrarea sa de referinţă Vieţile celor mai de seamă pictori, sculptori şi arhitecţi, îi spunea di Lupino. Confuzia a fost lămurită abia în secolul al XIX-lea, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel