Un Summit mare, cu un președinte mic
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Chirieac
WhatsApp
Merkel Iohannis
Merkel Iohannis
9 mai 2019. Un moment istoric pentru România. Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit cu toții în inima țării, în orașul Sibiu. Hermannstadt, atestat documentar de vreo 800 de ani, reprezintă, în mic, Europa mare. Un oraș frumos, într-un cadru natural minunat, cu multe minorități naționale, cu monumente splendide, cu Mărginimea sa cunoscută deja de toată lumea. Un oraș care a strâns pentru 10 ore esența lumii civilizate. 

Dumnezeu a ținut din nou cu România.

Într-o lună mai ploioasă, joi 9 a fost soare. Liderii Europei au făcut tradiționala poză de familie în Piața Mare, străjuită de turnuri cu ceas, muzeul Brukenthal și clădiri impecabile, deși sunt vechi de sute și sute de ani. Momentul a fost mare pentru țara noastră și se datorează puținelor momente din istorie când clasa politică din România a fost în consens. Adică atunci când puterea și opoziția, PSD și PNL, au tras în aceeași direcție: integrarea țării în NATO și UE. Era momentul când România ar fi trebuit să pună accentul exact pe acest aspect: unitate. În loc de asta, președintele Iohannis s-a arătat a fi un provincial egocentric, încercând să confiște evenimentul. Nici măcar nu a reușit.

În mod normal, la Sibiu, astăzi, sau în marginea Summitului din oraș, trebuia să se regăsească toată România. Alături de Klaus Iohannis trebuia să se afle Guvernul, Parlamentul, Academia Română, rectorii universităților, șefii cultelor religioase, mari personalități culturale, sportive și chiar economice ale acestei țări. Se puteau crea întâlniri bilaterale, seminarii, desfășurate și pe 8, și pe 10 mai, momente care să țină România cu sufletul la gură și să ne reamintească în permanenţă că ţara noastră poate avea un viitor fericit, doar în interiorul Uniunii Europene.

N-a fost să fie. Dl Iohannis a dorit să fie absolut singur în acest moment. Și, într-adevăr, a fost. Ruptura dintre domnia sa și poporul român s-a văzut cu ochiul liber de către toată lumea prin intermediul transmisiilor ultra profesioniste ale televiziunilor de știri din România. Lumea a văzut un președinte cu agenda sa și românii care se așteptau la nuntă și care au avut parte de o uşă trântită în nas.

Mai mult decât atât, dl președinte, din nou prost sfătuit, a pus iarăşi placa uzată cu corupția și afectarea independentei justiției. Pentru publicul avizat din România se poate spune că dl Iohannis a luat din nou apărarea procurorului Portocală.

Am sperat ca summitul de la Sibiu să fie un punct de inflexiune în cariera politică a domnului Iohannis. Am sperat că va da un mesaj integrator menit sa-i oprească prăbușirea în sondaje și să-l ridice din nou, așa cum s-a întâmplat acum doi ani în Rose Garden, la Casa Albă. Nu s-a întâmplat așa. În acest moment, pe dreapta, Dacian Cioloș nu mai are niciun obstacol în drumul spre turul doi al prezidențialelor.

Summitul de la Sibiu nu a adus nimic în plus din punct de vedere politic pentru țara noastră. Nici intrare în Schengen, nici renunțare la MCV. Nici vreun alt avantaj, de orice fel. Totalul blocaj dintre președinte și Guvern a împiedicat materializarea vreunui obiectiv pentru România în timpul summitului. Asta în ciuda faptului că România are o președinție de succes, închizând până acum 98 de dosare, aproape dublu faţă de câte a reușit Austria, care a deţinut președinția rotativă înaintea noastră.

Și totuși summitul de la Sibiu a adus cel puțin două lucruri pozitive. Primul ţine de imagine pur şi simplu. Toate televiziunile europene care au transmis imagini de la summit au descoperit o altă Românie în peisajul urban minunat de frumos al Sibiului. Oameni calzi, politicoşi, pe lângă care liderii europeni au mers pe jos, făcând băi de mulțime.

Al doilea lucru pozitiv: prestația de excepție a ofițerilor români din SPP -cel care a fost responsabil de întreaga operațiune de organizare și protecție a summitului - SRI, SIE, Poliţia, Jandarmeria și Armata. Cu înalt profesionalism, oamenii aceștia au făcut în așa fel încât totul să decurgă perfect, fără ca prezenţa lor să fie simțită în câmpul tactic. Scoși din regimul de poliţie politică ofițerii români și-au servit încă o dată țara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel