Un studiu îți oferă un motiv în plus să călătorești
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un studiu îți oferă un motiv în plus să călătorești / Foto: Pixabay, de Lorri Lang
Un studiu îți oferă un motiv în plus să călătorești / Foto: Pixabay, de Lorri Lang
Află în articol de ce este benefic să călătorești.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Centrul de Studii privind Transportul de la University College London, din Regatul Unit, arată cum oamenii simt că vacanțele și călătoriile le influențează sănătatea, scrie Medical News Today.

Studiul constată că persoanele care se confruntă cu constrângeri în ceea ce privește capacitatea lor de a călători în afara zonei în care locuiesc raportează o stare de sănătate mai proastă, în timp ce acei oameni care pot călători departe de casă simt că se confruntă cu o sănătate mai bună. Rezultatele studiului apar în Journal of Transport & Health.


Cum a decurs studiul


Studiul a definit că plecările în afara zonei în care locuiești, la o distanță de minim 24 de kilometri de casă, sunt benefice. Autorii studiului au analizat răspunsurile a 2.747 de rezidenți din nordul Angliei cu privire la sănătatea lor și la constrângerile de călătorie cu care se confruntă.

Potrivit cercetătorilor, această zonă a Angliei are cele mai proaste rezultate în materie de sănătate ale națiunii, iar multe dintre zonele sale nu dispun de facilități de transport adecvate. Respondenții la sondaj au fost rugați să își raporteze nivelul de acord sau dezacord cu cinci întrebări, fiecare dintre acestea concentrându-se pe o constrângere specifică de călătorie:

Pe baza răspunsurilor la sondaj, autorii au concluzionat că persoanele care au putut călători la cel puțin 24 km distanță de casă și care au putut să călătorească frecvent, și să vadă astfel mai multe locuri, au avut mai multe șanse să raporteze o stare de sănătate mai bună.

Legătura dintre călătorii și starea de sănătate au fost mai semnificative la respondenții cu vârsta de 55 de ani și peste.

Interacțiune socială restrânsă


Potrivit autorului principal, dr. Paulo Anciaes, cercetările anterioare au stabilit că capacitatea de a călători poate crește accesul la locuri de muncă și oportunități educaționale. El a sperat să investigheze, pentru prima dată, efectul călătoriilor asupra sănătății.

Anciaes a declarat pentru Medical News Today că nordul Angliei a fost ales ca zonă de studiu, deoarece este în urmă față de restul țării.

"Guvernul are, ca una dintre principalele sale priorități, "nivelarea" a nordului și a altor regiuni aflate în urmă", a spus el.

"Rezultatele privind sănătatea sunt în mod constant mai rele în nord decât în ​​sud. Statisticile și studiile sugerează că acest lucru se explică în principal prin veniturile mai mici. Studiul nostru a încercat să descopere alte motive posibile. Am descoperit că abilitatea de a călători este una dintre ele", a remarcat dr. Anciaes.

Tehnica numită "analiza căii"



Pentru a evalua efectul călătoriilor asupra sănătății, dr. Anciaes și co-autorul său, dr. Paul Metcalfe, au folosit o tehnică numită "analiza căii" care i-a ajutat să observe efectele directe și indirecte ale unei variabile asupra alteia.

Cercetătorii au descoperit că, atunci când oamenii erau limitați în ceea ce privește numărul de locuri în care puteau merge, lipsa oportunităților de interacțiune socială era direct legată de sănătatea mai precară.

"Constrângerile de călătorie sunt legate în mod semnificativ de participarea socială, iar participarea socială este apoi legată în mod semnificativ de sănătatea auto-raportată" a spus el.

Călătoria în afara zonei de reședință poate avea, de asemenea, un efect direct asupra calității sănătății, în sensul că le poate permite oamenilor să acceseze mai multe, și poate mai bune, opțiuni de asistență medicală decât cele disponibile aproape de casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel