Un start-up produce lactate fără... VACI
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Un start-up din California produce lapte și alte produse derivate fără vaci. 

Un start-up californian a răspuns provocării pieței, cererea pentru lactate din plante fiind satisfăcută, însă în continuare crescută. Aceștia au ales să inoveze laptele și să creeze lactate, fără însă a apela la vaci sau alte mamifere. Perfect Day folosește fungi care la nivel molecular sunt identici cu proteinele găsite în laptele de vacă. 

Ryan Pandya spune că produsul creat de ei poate fi folosit pentru a crea pe lângă lapte și iaurt, dar și brânzeturi. 

„Noi am fost interesați de întrebarea ce este în lapte...ce îi oferă acea versatilitate incredibilă și valori nutriționale care lipsesc cumva din laptele vegetal”, a spus Pandya, conform CNN

O genă este responsabilă de producerea laptelui

Perfect Day a asamblat o genă care transformă proteina din zer în laptele de vacă, introducând-o într-o ciupercă. Când ciuperca este cultivată în rezervoarele de fermentare, produce proteine ​​din zer, care sunt apoi filtrate și uscate într-o pulbere utilizată în produse, inclusiv brânză și înghețată - care sunt deja pe rafturile din Statele Unite și Hong Kong.

„Este pentru oamenii care încă iubesc produsele lactate, dar doresc să se simtă mai bine în privința lor, în privința planetei și a animalelor”, spune Pandya.

Prietenos cu veganii

Deși produsele Perfect Day nu conțin lactoză, hormoni sau colesterol, nu sunt potrivite pentru persoanele cu alergie la lactate. Dar, deoarece procesul nu implică animale, Pandya descrie produsul ca fiind „prietenos cu veganii”.

De asemenea, este bun pentru mediu. Prin eliminarea vacilor din ecuație, producția de lapte este „dramatic mai eficientă”, spune Pandya, producând cu până la 97% mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât lactatele convenționale.

Lactate diferite

Perfect Day nu este singura companie care s-a întors către știință pentru soluții în privința lactatelor sustenabile. Startup-ul New Culture, din California, dezvoltă, de asemenea, produse din brânză fără vaci printr-un proces de fermentare, iar TurtleTree Labs creează lapte - inclusiv lapte uman - din celule cultivate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel