Data publicării:

Un spray nazal poate preveni demenţa

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Demenţia / Foto: Pixabay
Demenţia / Foto: Pixabay
Cercetătorii de la Universitatea din Osaka City au arătat, într-un studiu de laborator efectuat pe cobai, că administrarea intranazală de rifampicină și resveratrol îmbunătățește funcția cognitivă şi chiar ajută la stoparea progresiei mai multor boli mintale printre care Alzheimer si demenţa. 

Rezultatele cercetării sunt de așteptat să conducă la dezvoltarea unui spray nazal sigur și eficient pentru prevenirea demenței. Se crede că demența apare atunci când anumite proteine se acumulează în creier și formează oligomeri. Un grup de cercetare de la Departamentul de Neuroștiințe Translaționale, Școala de Medicină a Universității din Osaka, a arătat într-un studiu pe șoareci că antibioticul rifampicina elimină oligomerii din creier și îmbunătățește funcția cognitivă. Cu toate acestea, medicamentul a fost asociat cu efecte secundare, cum ar fi afectarea ficatului. Resveratrolul, un antioxidant natural din plante, este folosit ca supliment în Europa și Statele Unite. ”Pentru a combate efectele secundare negative ale medicamentului existent rifampicina, ne-am gândit să-l combinăm cu efectele hepatoprotectoare ale resveratrolului”, a explicat profesorul Takami Tomiyama, cercetător principal pentru studiul actual.

Formulă îmbunătăţită

De data aceasta, grupul de cercetare a administrat o combinație în doză fixă de rifampicină și resveratrol intranazal, timp de cinci zile pe săptămână pe parcursul unei luni de zile, la șoareci cu modele de boală Alzheimer, demență frontotemporală și demență cu corpi Lewy, și le-a observat funcțiile cognitive și patologia creierului. Rezultatele au arătat că această combinație a îmbunătățit semnificativ funcția cognitivă a șoarecilor, a inhibat acumularea de oligomeri și a restabilit nivelurile de sinaptofizină - proteine care facilitează sinapsele neuronale. În plus, nivelurile sanguine ale enzimelor hepatice, un marker al afectării hepatice care în mod normal crește cu rifampicina, au rămas normale în combinația cu doză fixă. Aceste rezultate indică faptul că o combinație cu doză fixă este superioară rifampicinei în monoterapie atât în ceea ce privește siguranța, cât și eficacitatea. Rezultatele acestui studiu au fost publicate online în revista științifică elvețiană Frontiers in Neuroscience la sfârşitul anului trecut.

Demenţa - număr alarmant de îmbolnăviri

”Numărul de pacienți cu demență a crescut în întreaga lume, unele surse prevăd o dublare a numărului pacienților la fiecare 15-20 de ani. Cu toate acestea, nu există încă un tratament eficient pentru boală“, afirmă Tomohiro Umeda, autorul principal al studiului. ”Studii recente au arătat că anomaliile încep să apară în creierul pacienților cu demență cu mai mult de 20 de ani înainte de debutul bolii”, a continuat el. Prin investigarea acestor noi modalități terapeutice, echipa de cercetare speră să diagnosticheze și să prevină demența înainte ca neuronii să înceapă să moară. Dezvoltarea unei combinații în doză fixă de rifampicină și resveratrol sub formă de spray nazal este în prezent realizată de Medilabo RFP, o companie care provine din laboratorul echipei de cercetare. În urma publicării acestei lucrări, Medilabo RFP a început pregătirile pentru studiile clinice globale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel