Data publicării:

Un site îți poate spune dacă ești și tu victima hackerilor ruși. Poți verifica dacă ți-au compromis numărul de telefon sau adresa de email

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Nouă înșelătorie în România. Atenție la ofertele de angajare primite prin SMS! / Foto: Captură video Pro Tv
Nouă înșelătorie în România. Atenție la ofertele de angajare primite prin SMS! / Foto: Captură video Pro Tv

Rusia a întocmit o serie de atacuri cibernetice în țara noastră. De la sms-uri înșelătoare până la emailuri care conțin linkuri compromițătoare, Kremlinul încearcă să intimideze populația.

Cu toate acestea, există mai multe moduri prin care poți face față acestor atacuri, fără prea multe griji.

În cazul compromiterii adreselor de email și a numerelor de telefon, există unele platforme care îți pot spune dacă a avut loc o compromitere fără ca tu să realizezi.

Platforma haveibeenpwned.com verifică dacă numărul tău de telefon sau adresa de email fac parte din vreo scurgere de date publică și îți arată exact ce site e responsabil pentru pierderea datelor tale.

VEZI ȘI: Alertă Cyber: Posibil atac ransomware. Avertisment de la SRI

VEZI ȘI: Hackerii ruși, atac cibernetic la Guvern. Chirieac: Asta este o breşă de securitate pentru care cineva trebuie să răspundă

VEZI ȘI: UPDATE Site-ul Poliției Române, atacat cibernetic de hackerii ruși. "Nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat"

Românii, păcăliți cu sms-uri capcană. Pot fi obținute date sensibile din telefon

Mai mulți români au căzut pradă campaniei cu sms-uri capcană, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

În cadrul campaniei cu sms-uri capcană lansate de atacatori în perioada Paștelui, unii utilizatori au raportat că, după ce au accesat link-ul din mesaj, au descărcat și instalat o aplicație malițioasă pentru Android, denumită „Voicemail”, a transmis DNSC. Ulterior, această aplicație cerea multiple permisiuni, care, odată acordate, permiteau atacatorilor să spioneze utilizatorul și să extragă date sensibile legate de activitatea lui pe dispozitiv.

„În cazul în care ați instalat și acordat permisiuni multiple unei astfel de aplicații, recomandăm să folosiți o soluție de securitate pentru eliminarea acesteia sau să reveniți la setările din fabrică ale dispozitivului. Nu uitați înainte să faceți un back-up pe o sursă externă a datelor esențiale pentru dvs. (contacte, imagini, videoclipuri, etc.), pentru a nu le pierde”, este mesajul DNSC.

Amintim că, recent, Poliția a informat despre o nouă tentativă de atac cibernetic prin sms-uri. Utilizatorii primeau un SMS prin care erau anunțați că au un mesaj audio. Poliția spunea că aceste mesaje nu trebuie deschise, pentru că infractorii pot sustrage informații și date din telefonul mobil.

Românii au fost asaltați de mesaje în a doua zi de Paști. „Nu dați click sub nicio formă, pentru că este un virus! E un atac cibernetic în desfășurare la scară largă, în sensul în care foarte mulți cetățeni din România au primit acest mesaj (n.r. mesajul în captura foto) cu un link. Ștergeți mesajul, este un virus programat să extragă informații sensibile”, spunea, în a doua zi de Paști, Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, într-o intervenție telefonică la Antena 3. În cazul în care ați dat deja click pe link, atunci e nevoie de o „resetare, pentru că există posibilitatea ca acest virus să fie persistent”, explicase, atunci, Mădălin Dumitru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel