Un singur vaccin pentru gripă și Covid. Moderna anunță progrese în verificările științifice din etapa finală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre vaccinul companiei Moderna.

Compania farmaceutică Moderna a declarat că vaccinul combinat împotriva gripei și a Covid-ului, care vizează cele două boli într-o singură injecție, a trecut de o parte esențială a verificărilor științifice din etapa finală.

Testul din faza a treia arată că vaccinul înarmează organismul cu anticorpi protectori. Face acest lucru la fel de eficient ca vaccinurile separate împotriva gripei și a Covid-ului, sugerează rezultatele.

Mai puține injecții ar fi mai convenabile și mai simple, spune Moderna.

Directorul executiv Stephane Bancel a declarat pentru BBC că speră ca vaccinul cu acid ribonucleic mesager (ARNm) să poată fi disponibil pe scară largă în 2026 sau poate în 2025.

„Suntem foarte încântați de rezultate deoarece este pentru prima dată în lume când o companie este capabilă să arate rezultate pozitive în faza a treia, combinând într-o singură doză vaccinul antigripal și cel pentru Covid”, a spus Bancel.

„Ai o singură doză, un singur ac”, ceea ce înseamnă „ușurință și liniște pentru consumator”, a mai precizat directorul.

Concurenții Pfizer și BioNTech testează un vaccin similar cu ARNm doi în unu împotriva gripei și a Covid-ului.

Oamenii de știință speră că vaccinurile cu ARNm vor fi mai rapid de realizat și de actualizat decât cele utilizate în prezent împotriva gripei și că vor fi mai potrivite pentru tulpinile în continuă schimbare.

Răspuns imunitar mai mare

În cadrul studiului Moderna, care continuă, vaccinul mRNA-1083 a produs un răspuns imunitar mai mare decât vaccinurile de comparație autorizate. Acesta a egalat sau a depășit vaccinurile antigripale aprobate în prezent, inclusiv cele cu doze mari destinate persoanelor în vârstă. A fost mai bun decât boosterul actual al Moderna pentru Covid, Spikevax, în a determina organismul să producă anticorpi împotriva bolii - probabil pentru că a fost conceput pentru a combate variantele mai recente care circulă în lume, a declarat Bancel.

Rezultatele provin de la 8.000 de voluntari - toți cu vârste de peste 50 de ani și jumătate peste 64 de ani.

Moderna a declarat că s-a concentrat pe persoanele în vârstă deoarece acestea sunt cele mai susceptibile de a continua să li se ofere vaccinurile împotriva Covid-ului. Dar, în cele din urmă, intenționează să ofere noul vaccin și persoanelor mai tinere.

Eventualele efecte secundare au fost, în general, ușoare - o ușoară durere la locul unde acul a intrat în piele și o oarecare oboseală - ca în cazul vaccinurilor obișnuite.

Compania intenționează să prezinte rezultatele la o conferință medicală, precum și să le trimită spre publicare.

Prof. John Tregoning, imunolog la Universitate Imperial din Londra, a declarat că munca asupra unui vaccin dublu este „o direcție promițătoare”, dar că lumea științifică așteaptă datele complete pentru a le analiza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel