Un secretar de stat din Ungaria a spus că fără Cluj nu există istorie a maghiarilor și nici naţiune maghiară
Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, a fost prezent duminică la Cluj Napoca unde a spus că fără Cluj nu există istorie a maghiarilor, nu există naţiune maghiară, iar dezvoltarea oraşului se datorează oamenilor care trăiesc aici şi unităţii maghiarilor.
Acesta a fost prezent la inaugurarea Casei Herepei, casa parohială veche care a fost renovată cu ajutorul guvernului ungar.
"Dacă se realizează unitatea şi solidaritatea, suntem capabili de miracole", a spus Árpád János Potápi, referindu-se la renovarea clădirii care s-a făcut exemplar.
El consideră că după Revoluție s-au făcut foarte multe progrese în Cluj Napoca, însă acestea "nu se fac de la sine".
"Pentru această evoluţie a fost nevoie ca şi noi, maghiarii, să ne unim, să întărim sentimentul şi experienţa apartenenţei naţionale", a mai spus el.
Politicianul a mai explicat că foarte multe personalități ale istoriei maghiare sunt legate de numele orașului Cluj Napoca.
"Prin aceasta nu afirmăm că doar maghiarilor le aparţine oraşul. În ultimele secole, decenii şi chiar şi astăzi, Cluj-Napoca a aparţinut întotdeauna oamenilor care au trăit şi trăiesc în acest oraş şi care au contribuit la dezvoltarea acestui oraş cu munca, sârguinţa şi talentul lor", a adăugat politicianul.
Potrivit acestuia, Casa Herepei va deveni locul tinerilor, adică a Asociaţiei Creştine a Tinerilor din Transilvania (IKE), fapt care marchează o etapă semnificativă în dezvoltarea comunității maghiare.
"Fie ca acest loc să devină o construcţie pentru viitor", a spus Episcopul Béla Kató al Eparhiei Reformate de Ardeal
Făcând referire la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, episcopul a a pus accentul pe cât de importante sunt întâlnirile dintre oameni. Odată cu Casa Herepei este finalizată și reconstrucţia zonei de aproape un kilometru pătrat a Bisericii Reformate din strada Kogălniceanu, "cel mai sfânt spaţiu" al bisericii.
"Biserica, cele două şcoli, grădiniţa şi această casă ilustrează perfect ceea ce este necesar în viitor pentru menţinerea comunităţii maghiare din Cluj-Napoca", a spus Béla Kató, referindu-se la şcolile din zonă.
După ce panglica a fost tăiată, episcopul a binecuvântat imobilul bisericii, potrivit Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News