Data actualizării:
Data publicării:

Motivul pentru care părul oamenilor albește

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Oamenii de știință au găsit motivul pentru care oamenii încărunțesc.

Oamenii de știință care studiază foliculii de păr la șoareci ar putea să fi descoperit în sfârșit mecanismul din spatele încărunțirii, ceea ce ar putea duce într-o zi la potențiale noi modalități de a opri sau inversa procesul, conform Science Alert.

La nivel de bază, știm deja că părul devine cărunt atunci când celulele producătoare de pigment numite melanocite sunt insuficiente. Totuși, nu se înțelegea pe deplin de ce sau cum se întâmplă acest lucru – sau dacă există o modalitate de a o preveni. Un nou studiu adaugă acum câteva detalii suplimentare.

Melanocitele sunt derivate din celulele stem melanocitare (McSC) din foliculul de păr și pe aceste celule stem se concentrează cele mai recente cercetări.

Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, acești precursori ai celulelor producătoare de pigment se „blochează” într-o regiune numită umflătură foliculară și încetează să se transforme în melanocite în număr suficient pentru a umple șuvița de păr în creștere cu culoare.

În testele efectuate pe șoareci, după un proces de îmbătrânire forțată, numărul de foliculi de păr cu McSC-uri depuse în umflătura foliculului a crescut de la 15% la aproape jumătate.

Aceste celule nu se mai regenerau sau se maturizau în celule care puteau produce pigment și rămâneau blocate ca McSC.

„Studiul nostru se adaugă la înțelegerea noastră de bază a modului în care celulele stem melanocitare funcționează pentru a colora părul”, spune dermatologul Qi Sun de la Universitatea din New York. „Noile mecanisme descoperite ridică posibilitatea ca aceeași poziție fixă a celulelor stem melanocitare să existe la om”.

„Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului uman, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, mai spune omul de știință.

Cercetătorii au descoperit că McSC, spre deosebire de alte tipuri de celule stem, pot comuta între o stare pură de celule stem și ceea ce este cunoscut sub numele de stare de amplificare a tranzitului (TA): aceasta este un fel de stare la jumătatea distanței dintre o celulă stem și o celulă melanocitară plină.

Se pare că această stare TA este importantă pentru sănătatea McSC și pentru producția continuă de culoare a părului, dar echipa a descoperit că posibilitatea de a trece în modul TA depinde de semnalele din anumite locații - de care celulele sunt tăiate atunci când sunt blocate în umflături foliculare.

Toate acestea încă trebuie observate în foliculii de păr umani, desigur, dar este posibil ca aceleași mecanisme să funcționeze în părul uman. Mai departe, această cercetare ar putea oferi chiar o modalitate de a trata părul pentru a ne asigura că nu își pierde culoarea.

„Aceste rezultate identifică un nou model prin care dediferențierea este parte integrantă a întreținerii celulelor stem homeostatice și sugerează că modularea mobilității McSC poate reprezenta o nouă abordare pentru prevenirea albirii părului”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel