Un satelit "mort" al NASA, de 2,5 tone, a reintrat în atmosferă. Este posibil ca părți din el să fi căzut pe Pământ
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un satelit "mort" al NASA, de 2,5 tone, a reintrat în atmosferă. Este posibil ca părți din el să fi căzut pe Pământ / Foto: Pixabay, de PIRO
Un satelit "mort" al NASA, de 2,5 tone, a reintrat în atmosferă. Este posibil ca părți din el să fi căzut pe Pământ / Foto: Pixabay, de PIRO
Un satelit de 2,5 tone al NASA a reintrat în atmosferă. Este posibil ca părți din el să fi căzut pe Pământ.

Un satelit al NASA, de 2,5 tone, scos din funcțiune, a căzut înapoi pe Pământ după  ce a petrecut 38 de ani în jurul planetei noastre. Satelitul, cunoscut sub numele de ERBS, a fost lansat în 1984 la bordul navetei spațiale Challenger, transmite CNN.

Până în 2005, datele obținute de la ERBS au ajutat cercetătorii să investigheze modul în care Pământul a absorbit și radiat energie de la Soare. El a măsurat concentrațiile de ozon, a vaporilor de apă, dioxidului de azot și aerosolilor în stratosfera Pământului.

Departamentul Apărării al SUA a confirmat că ERBS a reintrat în atmosfera Pământului duminică, la ora 23:04, deasupra Mării Bering, conform unei declarații emise de NASA.

VEZI ȘI: Avertisment NASA: O megafurtună solară amenință comunicațiile radio

Nu a fost imediat clar dacă părți ale satelitului au supraviețuit reintrării în atmosfera Pământului. Era de așteptata ca cea mai mare parte a satelitului să ardă pe măsură ce se deplasa prin atmosferă. NASA a calculat că riscul de provoca rău oricui de pe Pământ era foarte scăzut – aproximativ 1 din 9.400. Totuși, există posibilitatea ca bucăți din el să fi căzut totuși pe Pământ. Satelitul și-a depășit cu mult durata de viață estimată de doi ani, funcționând pentru în total 21 de ani.

Misiunea satelitului ERBS

Un instrument de la bordul ERBS, Stratospheric Aerosol and Gas Experiment II (SAGE II), a colectat date care au confirmat că stratul de ozon scade la scară globală, a spus NASA.

Aceste date au contribuit la formarea Acordului Protocolului de la Montreal, un acord internațional semnat în 1987 de zeci de țări, care a dus la o scădere semnificativă pe tot globul a utilizării clorofluorocarburilor (CFC) care distrug ozonul - substanțe chimice utilizate cândva în spray-uri cu aerosoli, refrigerare și aparate de aer condiționat.

Dacă nu s-ar fi convenit interzicerea CFC-urilor, lumea ar fi pe calea prăbușirii stratului de ozon și a încălzirii globale cu 2,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului, a constatat un studiu din 2021. Astăzi, SAGE III de pe Stația Spațială Internațională colectează date despre starea de sănătate a stratului de ozon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel