Un român a cumpărat tot lotul Cioran, pentru 405.000 euro, la licitaţia de la Paris
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
CIORAN
CIORAN

Un român a cumpărat întregul lot cu manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei ce a avut loc joi, la Paris, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte, de 405.000 de euro, a declarat directorul BCU, Mireille Rădoi.

Mireille Rădoi a precizat că această informaţie i-a fost dată de reprezentanţii casei Binoche şi Giquello, care au organizat, joi, la Paris, licitaţia în care erau incluse mai multe manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse, cumpărătorul este un român din SUA şi a licitat prin telefon.

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) şi Televiziunea Română (TVR) au participat la această licitaţie cu intenţia de a achiziţiona împreună tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de poziţii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimată de specialişti la o sumă sub 100.000 de euro.

După o licitaţie în care fiecare document în parte a fost supralicitat, BCU şi TVR reuşind să câştige mai multe dintre acestea, un alt licitator a achitat suma totală la care s-a ajuns pentru acest lot - 405.000 euro -, adjudecându-şi-l astfel, conform clauzei "faculté de réunion de lots".

"Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente", a declarat Mireille Rădoi. Ea a mai precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte, dând ca exemplu diploma de licenţă - 17.000 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro - şi manuscrisele "Schimbarea la faţă a României" - 20.000 de euro şi "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii TVR au declarat că TVR reuşise să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoana a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte.

"S-a licitat mult mai mult decât ne aşteptam. Toţi cei care reuşiseră să achiziţioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilităţile noastre", au mai spus reprezentanţii TVR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel