Urmărește emisiunea live
Un robot care învață păsările să cânte? De ce s-a inventat
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
O echipă de cercetare condusă de Katharina Riebel a dezvoltat robotul care învață păsările să cânte, botezat „RoboCinteza”.

Cum învață cintezele australiene zebrate să cânte? Ascultă RoboCinteza! Katharina Riebel și colegii ei din consorțiul de cercetare „Seeing voices” și-au petrecut ultimii patru ani proiectând robotul care învață păsările să cânte pentru a găsi răspunsul la întrebare. „Ca și copiii, cintezele australiene zebrate încep prin a gânguri. Aud alte păsări cântând, memorează asta și încep să exerseze”, spune Riebel, cercetătoare la Institutul de Biologie Leiden (IBL), din Țările de Jos.

De ce era nevoie de un astfel de robot

„Pentru a investiga când și cum învață păsările, cercetătorii au redat în mare parte cântecul altor păsări în difuzoare. Acest lucru s-a petrecut uneori în combinație cu folosirea unui ecran, dar experimentele nu au depășit spațiul 2D. Cu toate acestea, cântatul implică mult mai mult, cum ar fi mișcările ciocului și gâtului. Acesta ar putea fi motivul pentru care păsările tinere învață mai puțin bine de la un difuzor decât de la o altă pasăre”, a continuat ea.

Grupul de cercetare al lui Riebel a dezvoltat RoboCinteza împreună cu Universitatea Liberă (VU) din Amsterdam, din Țările de Jos, și cu Freie Universität Berlin, din Germania. Munca a început cu o scanare 3D și o imprimare 3D a unui mascul adult. Deoarece păsările văd culorile diferit față de oameni, vopseaua care a fost folosită pentru roboți a fost ajustată la modul în care văd culoarea cintezele australiene zebrate. Acest lucru a făcut ca robotul să pară realist pentru cinteze, informează Phys.org.

Mişcări de pasăre reale

Folosind camere de mare viteză, grupul de cercetare a filmat și apoi a măsurat cu precizie mișcările ciocului de cinteză australiană zebrată pentru a realiza o copie exactă. „Cei de la VU au spus că acest lucru va fi o provocare. Ciocurile se mișcă foarte repede”, spune Riebel. „Totuși au reușit până la urmă. O realizare incredibilă. Și pe lângă faptul că am făcut pasărea să se miște corect, acum am sincronizat perfect mai multe cântece. Acest lucru a trebuit făcut cadru cu cadru, așa că la 120 de cadre pe secundă, poți înțelege că a fost foarte multă muncă pentru echipă”, a continuat cercetătoarea. RoboCinteza a avut un succes imediat. „Cintezele australiene zebrate sunt adesea ezitante la început când experimentează ceva nou, dar acum au fost imediat extrem de curioase”, spune Judith Varkevisser, care a condus experimentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel