Un regal al spiritului la Conferințele Ateneului Român
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Mircea Dumitru
Mircea Dumitru
„Adevăr și post-adevăr. De ce contează cu adevărat gândirea critică“. Despre adevăr, relativitatea moralei și democrație, în dialogul dintre Mircea Dumitru și Timothy Williamson.

„Adevăr și post-adevăr. De ce contează cu adevărat gândirea critică“. Despre adevăr, relativitatea moralei și democrație, în dialogul dintre Mircea Dumitru și Timothy Williamson.


Timothy Williamson, profesor la Universitatea Oxford, și Mircea Dumitru, profesor și Rector al Universității din București, au dialogat aseară despre adevăr, fals și democrație, în cadrul Conferințelor Ateneului Român. Susținută în limba engleză, dezbaterea s-a intitulat ”Truth and post- truth. Why does critical thinking really matter?”/ „Adevăr și post-adevăr. De ce contează cu adevărat gândirea critică“ și a beneficiat de traducere simultană în limba română.

În deschidere publicul a putut asculta un moment muzical susținut de Marin Cazacu și Ștefan Cazacu.


„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. La fel, tema în dezbatere se referă la subiecte care ar trebui să preocupe lumea intelectuală de pretutindeni. Profesorul Timoty Williamson, unul dintre cei mai importanți filosofi contemporani a fost în dialog cu unul dintre cei mai proeminenți intelectuali români, filosoful Mircea Dumitru. Conferențiarii și tema - Adevar și post adevar. De ce contează cu adevărat gândirea critică? – anunța un regal al spiritului“, a declarat domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu“.

Într-o tradițională întoarcere la opera lui Platon, Timothy Williamson a adus în discuție, în volumul Tetralog, Eu am dreptate, tu greșești, tema moralei și a argumentelor morale în raport cu adevărul, cunoașterea și intoleranța.
Plecând de la acest volum, cei doi interlocutori au încercat să identifice câteva posibile răspunsuri le întrebările care frământă, în această perioadă, spațiul public: este adevărul relativ? Cât și cum mai contează standardele obiective ale moralei? Mircea Dumitru și Timothy Williamson au adus în discuție și relația dintre adevăr și populism, realizând astfel un paralelism între epistemologie și etică.

(w670) Timothy Wi

Timothy Williamson

Născut la Uppsala (Suedia), profesorul Timothy Williamson a studiat matematică şi filosofie la Balliol College (Oxford). A urmat apoi două masterate, ultimul obţinut în anul 1986 cu distincţia ad eundem gradum, dar şi un doctorat în filosofie finalizat în 1981. Cariera sa academică a debutat odată cu studiile masterale: între anii 1980-1988 a fost lector în filosofie la Trinity College (Dublin), apoi a predat vreme de şase ani la University College din Oxford. Din anul 2000 până în prezent, profesorul Williamson a susţinut numeroase cursuri în calitate de visiting professor sau fellow la prestigioase universităţi din întreaga lume: MIT, Princeton University, University of Canterbury, University of Michigan sau Yale University.


Timothy Williamson este unul dintre cei mai importanţi filosofi contemporani, având profunde contribuţii în filosofia analitică. Studiile sale au schimbat cursul dezbaterilor dintre logicieni şi filosofi, redefinind agenda multor domenii din aria filosofiei şi, în special, din epistemologie, logică filosofică şi metafizică. Cărţile sale, printre care Identity and Discrimination, Vagueness, Knowledge and its Limits sau Modal Logic as Metaphysics, au fost primite cu deosebit interes de comunitatea ştiinţifică internaţională, impresionând pentru viziunea filosofică profundă şi pentru virtuozitatea lor tehnică, două dintre cele mai importante trăsături ale personalităţii ştiinţifice a profesorului Williamson.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru este rector al Universității din București din decembrie 2011. Este membru corespondent al Academiei Române și profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, New York University, Universitatea din Helsinki, City University of New York.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel